Η Πρώτη Ωρα μετά τον Τοκετό: 7 λόγοι να μη σας ενοχλήσουν

Η φροντίδα που λαμβάνει το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννηση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μετάβασή του από τη μήτρα στην εξωμητριο ζωη. 

Σε έναν πολιτισμό που ως συνήθεια χωρίζει τις μητέρες απο τα μωρά για διαδικασίες ρουτίνας -όπως ο καθαρισμός,το ζύγισμα, η μέτρηση- τα περισσότερα μωρά πχάνουν αυτήν την κρίσιμη στιγμή της επαφης δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους, η οποία έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τους δυο. 


Δεδομένου ότι αυτές οι διαδικασίες δεν είναι απαραίτητες για την διατηρηση της ευημεριας της μητερας ή του μωρου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορουν να καθυστερήσουν πέραν της πρώτης κρίσιμης ώρας.


Η πρώτη ώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον πρώτο θηλασμό και στο δεσμο μητέρας-παιδιού και οικογένειας. Εκτός από την περιπτωση οπου η μητέρα ή το μωρό έχει ανάγκη από ιατρική βοήθεια, τα πρωτόκολλα του νοσοκομείου θα πρέπει να υποστηρίζουν αυτο το χρονικο διαστημα (τη μια ωρα) τόσο για φυσιολογικους τοκετους οσο για τοκετους με καισαρικη. 


Τι είναι Αδιατάρακτη Πρώτη ώρα; 

Τα μωρά γεννιούνται και αμέσως τοποθετούνται με την κοιλιά στο στομάχι της μητέρας τους. Μια ζεστή κουβέρτα θα πρέπει να τοποθετείται πάνω από τη μητέρα και το μωρό, για να κρατήσει τη μητέρα ζεστή. Αυτό επιβραδύνει την παραγωγή της αδρεναλίνης μέσα της, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στην οξυτοκίνη και την προλακτίνη που παράγονται (απαραίτητες για το δεσιμο και το θηλασμό). 

Αυτή τη στιγμή, οι ανάγκες της μητέρας είναι απλες: ζεστασιά και ένα ήσυχο, ήρεμο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ακόμα σε τοκετο - ο πλακούντας και οι μεμβράνες δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, και μήτρα της πρέπει να επανελθει πισω. 


Εδώ είναι 7 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να μη διαταραχθεί η πρώτη ώρα μετά τον τοκετό: 


# 1: Εναρξη του θηλασμού 

Είναι αρκετά κοινό αυτές τις μέρες για το προσωπικό του νοσοκομείου να θέλει το μωρό να αρχίσει το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα. Εκτός από τη σημασία της έγκαιρης σιτισης για τη σύνδεση της μητέρας-μωρού και του δεσιματος, βοηθά επίσης να αποβληθεί ο πλακούντας πιο γρήγορα και εύκολα, μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του φυσικου τρίτου στάδιου εδώ

Είναι συνηθισμενο οι φροντιστες να βοηθουν το μωρό να προσκολληθει πάνω στη θηλή, κατι το οποιο είναι αναγκαίο στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν τα μωρά που δεν έχουν εκτεθεί σε φάρμακα τοποθετούνται δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους και αφήνονται ανενόχλητα, θα ψαξουν ενστικτωδώς το στήθος της μητέρας τους και θα προσκολληθουν στη θηλή. Αυτό είναι γνωστό ως «breast crawl» και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από Σουηδους ερευνητές στη δεκαετία του 1980. Με περαιτέρω παρατήρηση ανακάλυψαν ότι τα μωρά γεννιούνται με έμφυτα ένστικτα που τα βοηθούν να βρουν τη θηλή της μητέρας τους, όπως και όλα τα νεογέννητα θηλαστικά. 


# 2:Ρύθμιση συστημάτων σώματος 

Τα μωρά που έχουν αφεθει δέρμα με δέρμα στις μητέρες τους για τις πρώτες ώρες αμέσως μετά τη γέννησή μπορουν ευκολοτερα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία και την αναπνοή τους. Τα νεογνά δεν είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, οπώς τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες, καθώς δεν έχουν τα ίδια μονωτικά επίπεδα λίπους. Έχουν περάσει εννέα μήνες σε ένα περιβάλλον με απόλυτα ελεγχόμενη θερμοκρασία. Αν τα μωρά χάσουν πάρα πολύ θερμοτητα, θα πρέπει να χρησιμοποιησουν περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο από ό, τι μπορουν να διαθέσουν, για να προσπαθήσουν και να κρατήσουν σταθερή τη θερμοκρασία τους. 

Μια αδιατάρακτη πρώτη ώρα δέρμα στο δέρμα μειώνει επίσης τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Τα νεογέννητα μωρά μπορουν να παράγουν γλυκόζη από τις αποθηκες ενεργειας του σώματος τους μέχρι να θηλάσουν καλά και είναι πιο πιθανό να το κανουν όταν παραμένουν  δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους. 


# 3: Προωθεί την Καθυστερημένη Απολινωση του Ομφαλιου Λωρου 

Αφήνοντας τον ομφάλιο λώρο ανέπαφο, ενώ εξακολουθεί να πάλλεται, επιτρέπει στα μωρά να παιρνουν ακομα οξυγόνο μέσω του πλακούντα, ενώ προσαρμοζουν την αναπνοή τους στους πνεύμονές τους. Όντας δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους, τα μωρά σταθεροποιήουν την αναπνοή, γεγονός που σημαίνει ότι ο λωρος τους θα παραμείνει ανέπαφος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δίνοντάς τους ετσι περισσότερες πιθανότητες να λάβουν ζωτικής σημασίας ερυθρά αιμοσφαίρια και να μειώσουν τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας (διαβάστε περισσότερα για την καθυστερημένη απολινωση του λωρου εδώ ). 

Ακόμα κι αν έχετε κανει καισαρική τομή,η καθυστερημένη απολινωση του λωρου είναι δυνατή, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Τελικά αυτό εξαρτάται από την προθυμία του γιατρου σας και τη δικη σας  κατάστασή. Μιλήστε στο γιατρο σας για να δείτε αν υποστηρίζει την καθυστερημένη απολινωση στην καισαρικη τομη. Είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρεπει να συζητησετε μαζι του


 # 4: Προωθεί τη συνδεση Μητερας-Μωρου

Η επαφη δερμα με δερμα μετά τη γέννηση επιτρέπει στη μητέρα και το μωρό να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Οι μητέρες που έχουν δερμα με δερμα το μωρο τους μετά τον τοκετό είναι πιο πιθανό να αισθάνονται σίγουρες και άνετες στην ικανοποίηση των αναγκών των μωρών τους από ό, τι εκείνες που δεν το εχουν. Η συνδεση είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του νεογέννητου. Οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο μιας γυναίκας αυξανονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε όταν το μωρό της γεννηθεο, να ανταποκρίνεται περισσότερο σε αυτή την ορμόνη που προάγει την μητρική συμπεριφορά. Η ωκυτοκίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, όταν θηλαζουν και κρατουν τα μωρά πανω τος δερμα με δερμα. 

Οι μητέρες που είχαν απο νωρίς δέρμα με δέρμα τα μωρά τους είναι πιο πιθανό να επιδείξουν συμπεριφορές συνδεσης αργότερα στη ζωή του παιδιού τους, όπως φιλιά, αγκαλιες, θετική ομιλία και ούτω καθεξής. 


Το δέρμα με δέρμα ειναι εφικτο για τις περισσότερες μητέρες με καισαρική τομή - μάθετε περισσότερα εδώ . 


# 5: Βελτιώνει το ποσοστο Επιτυχιας του Θηλασμου

Η έναρξη του θηλασμού και η διάρκεια του είναι πιθανό να είναι πιο επιτυχής με τα μωρά που ειναι απο νωρις σε επαφη δερμα με δερμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες όπου τα ποσοστά θηλασμού είναι σημεντικα μειωμενα σε λίγους μήνες μετά τη γέννηση, όπως η Αυστραλία, την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες για να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξη και η  υγεία. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την έναρξη του θηλασμού θα συμβάλει στην προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού για πολλές γυναίκες. 

Τα μωρά που αφήνονται να αυτο-τοποθετηθουν στο στηθος συνήθως έχουν καλύτερη πιθανότητα σωστής τοποθέτησης της γλώσσας κατα το θηλασμο. Αυτό μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα το θηλασμό καθως οι μητέρες βιώνουν μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερα προβλήματα . 


# 6: Προστατεύει από τις επιδράσεις του Διαχωρισμού 

Τα μωρά γεννιούνται έτοιμα να αλληλεπιδρασούν με τις μητέρες τους - ένα νεογέννητο μωρό που δεν έχει εκτεθεί σε υπερβολική φαρμακευτική αγωγή θα είναι σε εγρηγορση και το βλέμμα του με προσήλωση στο πρόσωπο της μητέρας του, αναγνωρίζοντας τη μυρωδιά της, τον ήχο της φωνής της και το άγγιγμα του δέρματός της. Η παραμονη με τη μητέρα του είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός μωρού και ο διαχωρισμός είναι απειλητικος για τη ζωή του. Τα μωρά γεννιούνται με πρωταρχικό ένστικτο ενός θηλαστικού να παραμείνουν μέσα στον ασφαλη χωρο της μητέρας, όπου υπάρχει ζεστασιά, ασφάλεια και διατροφή.

 Όταν τα μωρά χωρίζονται από τη μητέρα τους, διαμαρτυρονται δυνατά, εφιστώντας την προσοχή της μητέρας τους στην αγωνία τους. [...] Αν δεν είναι επανενωθουν με τη μητέρα τους, παρά τις διαμαρτυρίες τους, θα φτασουν σε μια κατάσταση απελπισίας - ουσιαστικά σταματανε και ησυχαζουν. Αυτό είναι εν μέρει ένα ένστικτο επιβίωσης για να αποφύγουν την προσέλκυση αρπακτικων, και τα συστήματα του σώματός τους επιβραδύνουν τη διατήρηση ενέργειας και θερμότητας. 


# 7: Φυσική Ενίσχυση του ανοσοποιητικου του μωρού σας 

Όταν τα μωρά γεννιούνται, προερχονται από ένα σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον στη μήτρα και σπέρνονται από τα βακτήρια της μητέρας τους. Αυτό εκπαιδεύει ουσιαστικά τα κύτταρα του μωρού να καταλάβουν ποια είναι «καλά» και «κακά» βακτήρια. Αυτό βοηθαει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολέμησουν τις μολύνσεις και να προστατεύθουν από νόσους στο μέλλον. 

Μια έρευνα δείχνει ότι, αν στα μωρά δεν δίνεται αυτή η ευκαιρία να εκτεθούν σε βακτήρια της μητέρας τους,επειδή δεν γεννηθηκαν κολπικά, δεν παρεμειναν δερμα με δερμα ή δεν θηλάσαν, τότε το ανοσοποιητικό τους συστημα δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να αυξάνεται έτσι ο κινδυνος νοσου του παιδιου στο μελλον.

Δερμα με δερμα επαφη και θηλασμος απο την αρχη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε να αυξήθει η έκθεση του μωρού σας σε βακτήρια, αν χρειάζεται να κανετε καισαρική τομή για ιατρικούς λόγους. Μάθετε περισσότερους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας εδώ

Συμβουλές για Σχεδιασμο αδιατάρακτης πρωτης ώρας μετά τη γέννηση 

Το να καταννοησετε καλυτερα πως μια αδιατάρακτη ώρα μετά τη γέννηση εχει επιπτώσεις στο θηλασμο, την ευημερια της μητέρας και την αναπτυξη του νεογέννητου, βοηθά στο να κανετε συνειδητές επιλογές σχετικά με την κρίσιμη αυτή περίοδο: 
Επιλέξτε καταλληλο γιατρο ή μαια για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για εναν φυσικο τοκετο και την πρωτη ωρα χωρις παρεμβασεις . Οι φροντιστές θα πρέπει να υποστηρίζουν την πρώτη ώρα και να αφήσουν τους ελέγχους ρουτίνας του μωρού μέχρι να είστε έτοιμοι. 
Δημιουργήστε ένα βέλτιστο περιβάλλον για τον τοκετο σας (ζεστη, χαμηλός φωτισμός, ήσυχα, ιδιωτικα, με υποστηρίξη). Αυτό ενισχύει τις σωστές ορμόνες για φυσικό τοκετό, ο οποίος μειώνει την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το διαχωρισμό από το μωρό σας. 
Βεβαιωθείτε οτι οι φροντιστές σας εχουν καταλάβει το σημαντικοτητα της καθυστερημενης απολινωσης του  ομφαλιου λωρου μέχρι να έχει σταματήσει να πάλλεται, έτσι το μωρό δεν μπορεί να διαχωριστεί από εσάς. 
Για την προώθηση της παραγωγής της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης, βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας μετά τη γέννηση παραμένει ζεστο και ήρεμο.

Μετάφραση: Μιρέλλα Μάνεση

Πηγή:www.bellybelly.com.au

Η επίδραση του περιβάλλοντος στον τοκετό

Τα θηλαστικά, τόσο τα άγρια ​​όσο τα οικόσιτα, επιλέγουν ένα ασφαλές, προστατευμένο μέρος για να γεννήσουν τα μωρά τους - μόνα τους. Ενώ οι εσωτερικοι μηχανισμοί της γέννας είναι πολύπλοκοι, το συνολικό σχέδιο είναι απλό. 

Η ανενόχλητη μητέρα γεννά αποτελεσματικά και γρήγορα, καθώς νιώθει ασφαλής, και οι τελευταίες στιγμές της γέννησης είναι μια καταπληκτική προσπάθεια εξωθησης. 

Η Δυτική κουλτούρα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην παθολογία και οι ιατρικές πτυχές της γέννησης κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, προωθουν έναν βαθια ριζωμενο φόβο και δυσπιστία στη διαδικασία του τοκετού. 

Σήμερα, το 96% των γεννήσεων λαμβάνουν  χώρα σε καταστασεις υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφή σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. 

Ωστόσο, τα λαμπερά φώτα, οι θόρυβοι, οι συνεχείς διαταραχές και η έλλειψη της ιδιωτικής ζωής παρεμποδίζουν την αυθόρμητη, ακούσια διαδικασία της γέννησης. 

Το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, καθώς έχουν από τα υψηλότερα ποσοστα περιγεννητικής και μητρικής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ακόμη και στην Αυστραλία, ένα στα τρία μωρά γεννιέται με καισαρική τομή, πολύ πάνω από τις διεθνείς συστάσεις. 

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετου. Και δυστυχώς, κανονικά στάδια του τοκετού δεν είναι πλέον υπαρκτα ή δεν αναγνωρίζονται από τους γιατρούς και τις μαίες.

Τι είναι το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρυου; 
Ο όρος '"αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρυου"χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, όταν η Niles Νewton ερευνουσε την επίδραση του περιβάλλοντος στη γέννηση των ποντικών. Η έρευνά της έδειξε την αντιδραση των ποντικών στο φόβο και το άγχος από το περιβάλλον τους.

Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης κατά τα τέλη του τοκετου μπορεί να προκαλέσουν το εμβρυϊκή αντανακλαστικό εξώθησης. Αυτό το κύμα προκαλεί ισχυες, ταχείς συσπάσεις που μετακινουν το μωρό από την μήτρα προς το κανάλι γέννησης. Η πίεση του μωρού στον κόλπο διεγείρει τo αντανακλαστικό του ferguson , το οποίο είναι η ανεξέλεγκτη αποβολή του μωρού, που συμβαίνει όταν τα νεύρα στην πύελο διεγείρονται όπως το μωρό κατεβαίνει μέσα από το κανάλι γέννησης. 

Αυτη η  βιοανάδραση στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο για να απελευθερώσει περισσότερη ωκυτοκίνη, με συνέπεια δύο ή τρεις ισχυρές συστολές. Το μωρό γεννιέται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την οικειοθελή εξώθηση από τη μητέρα. 

Πότε συμβαίνει το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρύου;
Ο Michel Odent, διάσημος Γάλλος μαιευτήρας, άρχισε να χρησιμοποιει τον συγκεκριμενο ορο στη δεκαετία του 1980 για τις γυναικες που ειναι σε τοκετο. Παρατηρησε ότι το εμβρυϊκο αντανακλαστικό εξώθησης μπορεί να προκληθεί από μια αίσθηση κινδύνου αργά στον τοκετο, όπου είναι πιο εφικτο να γέννηθει το μωρο από το να σταματήσει ο τοκετος, όπως θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του τοκετου αν υπάρχει μια απειλή.

Το εμβρυϊκο αντανακλαστικό εξώθησης μπορεί επίσης να προκύψει αυθόρμητα, όταν η μητέρα βίωσει μια εντελώς ανενόχλητη γεννα. Αισθάνεται εντελώς ασφαλής και υποστηρίζεται, έχει ιδιωτική ζωή και δεν ενοχλείται από το θόρυβο και τα λαμπερά φώτα. 

Είναι σπάνιο να δούμε το εμβρυϊκο αντανακλαστικό εξώθησης στιονοσοκομείο, όπου οι γυναίκες συχνά διαταράσσονται κατά τον τοκετο - είτε με διαδικασίες ρουτίνας ή παρεμβάσεις. Είναι πιθανό μια γυναίκα να βιωσει το αντανακλαστικο αν απειλείται με παρεμβάσεις ή αισθάνεται φόβο για την ασφάλεια του μωρού της στο τελευταίο στάδιο του τοκετού. 

Κατά τη διάρκεια του ενεργού τοκετού, η γυναίκα μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε κατάσταση ύπνου μεταξύ των συστολων. Μπορεί να υπάρχει μια παύση στην συστολες για λεπτά ή ώρες, λίγο πριν συμβεί το αντανακλαστικό γέννησης - αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για τους παροχους φροντίδας, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να ελέγξουν τον καρδιακό ρυθμό του μωρού. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να το κάνουμε όσο αθόρυβα και διακριτικά γίνεται. 

Η έναρξη του αυθόρμητου αντανακλαστικού γέννησης μπορεί να συμβεί εντελώς ξαφνικά. Ένα τεράστιο κύμα αδρεναλίνης πλημμυριζει την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας και την ξυπνάει από την έκσταση του τοκετου.Ο Rachel Reed, συντάκτης της midwifethinking.com blog λέει, «η αδρεναλίνη είναι ο τρόπος της φύσης να καθαρισει τις 'ενδορφινικη'κατάσταση στην οποια εχει μπει η γυναικα, έτσι ώστε να μπορει να είναι σε εγρηγορση καθως το μωρό της φτάνει και να είναι έτοιμη να το προστατεύσει."

Συχνά, κατά τη διάρκεια αυτού του αντανακλαστικού οι γυναίκες εκφράζουν φόβους είναι συγκλονισμένες από όλα (δηλαδή «είναι πάρα πολύ, δεν μπορώ να το κάνω, θέλω να πεθάνω»). Μπορούν να προχωρήσουν σε μια όρθια θεση ή να κλίνουν προς τα εμπρός από μια σειρά έντονων και ακούσιων συσπάσεων,που κινουν το μωρό έξω από τη μήτρα με τρεις ή τέσσερις αποβλητικες προσπάθειες. Δεν υπάρχει «πιέστικη/εξωθητικη" προσπάθεια από τη μητέρα. 

Οι περισσότεροι πάροχοι φροντίδας και μαίες ενστικτωδώς θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τις γυναίκες, όταν εκφράσουν το φόβο και την αβεβαιότητα. Οι φροντιστές μπορεί να αρχίσουν να λένε στη μητέρα να πιέσει ή να μην ωθήσει, ή να προτείνουν κολπικό έλεγχο για να δουν αν είναι πλήρης η διαστολή. Όλες αυτές οι προσπάθειες να αξιολογήσουν την κατάσταση, μπορεί να επηρεάσουν το αντανακλαστικό γέννησης, καθώς διεγείρουν τη «σκέψη του εγκεφάλου» της μητέρας, δηλ το νεοφλοιό.

Η απελευθέρωση αδρεναλίνης και ο τερματισμός του τοκετου είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που ήταν απαραίτητο για την εξέλιξη των ειδών. 

Δεν απαιτείται πλεον για να γεννησουν οι ανθρωποι, αλλά η αντιδραση εξακολουθεί να είναι παρούσα, και αν ενεργοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να επιτρέψει στις γυναίκες να γεννήσουν τα μωρά τους εύκολα και με ασφάλεια. Συχνά αυτό το αντανακλαστικό λείπει από τον κολπικό τοκετό , πραγμα που οφείλεται σε περιττές επεμβάσεις ή ενοχλησεις προς τη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετου. Οι γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στα νοσοκομεία, επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο, αλλά θα πρέπει να έχουν επίγνωση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος τους στη φυσική διαδικασία της γέννησης. 

Μεταφραση: Μιρελλα Μανεση
Πηγη: http://www.bellybelly.com.au/birth/fetal-ejection-reflex-what-is-it-and-how-does-it-happen/

Το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρύου


Το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρύου είναι πραγματικό - και απίθανο! Γραφει η Gloria Lemay στο εξαιρετικό της άρθρο  Pushing for First Time Moms:
Ο Δρ Michel Odent επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, "Το πιο σημαντικό πράγμα είναι:. Μην ενοχλείτε τη γυναίκα που γεννάει" Νομίζουμε ότι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Οσο περισσότερες γεννήσεις παρακολουθώ, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πόσο πολύ έχω διαταράξει τη γυναίκα που γεννάει. Το διαταρασσω είναι συνηθως μεταμφιεσμένο σε «βοηθώ». Κάνοντας στη μητέρα ερωτήσεις,με τη σταθερή λεκτική καθοδήγηση, με συνομιλίες στο δωμάτιο, κάνοντας 'κλικ' με τις κάμερες - υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να τραβήξουμε την μητέρα από την αρχαία εγκεφαλική της έκσταση  (απαραίτητη για την ομαλή έξοδο του μωρού) στον παρόντα χρόνο (χρησιμοποιώντας το νεοφλοιο της που παρεμβαινει στην ομαλή γέννηση). Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. [...] Το να αναγνωρίσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τη μητέρα να εισέλθει σε αυτο το βαθύ κύμα έκστασης του εγκεφάλου της που οδηγεί σε μια ομαλή γέννα, είναι επιτακτική ανάγκη. Θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε νέα γλώσσα και νεες έννοιες για να εξηγήσουν τη διαδικασία στους επαγγελματίες. Ο Δρ Odent μου έχει διδάξει να περιμένουμε για το "αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρύου." Αυτό είναι ένα αντανακλαστικό όπως πχ το φτάρνισμα. Από τη στιγμή που υπάρχει δεν μπορείς να το σταματήσεις, αλλά αν δεν το έχεις, δεν μπορείς να το αναγκάσεις. Καθώς αναμένω για το "αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρυου", φαντάζομαι τη μητέρα να κάνει διαστολή "έντεκα εκατοστά." Αυτή η έννοια μου θυμίζει πως μπορεί να υπάρχει διαστολή έξω από την έκταση των 'γαντοφορεμένων' δάχτυλων" μας για την οποια δεν ξέρουμε ,αλλά μερικές γυναίκες χρειάζεται  να φτάσουν, προκειμένου να ξεκινήσει η εξώθηση του μωρού.Θεωρώ επίσης πολύτιμο να δείτε τη γέννηση ως μια «διαδικασία αποβολής" όπως τις υπολοιπες διαδικασίες αποβολης -βήχας, αφόδευση, ούρηση, το κλάμα, εφίδρωση. Όλα είναι πολύτιμα (όπως ειναι ο τοκετός) για τη διατήρηση της υγείας του σώματος. Όλα απαιτούν την αφαίρεση του σκεπτόμενου νου και την αλλαγή κάποιας καταστασης. Ο φίλος μου Leilah συνηθιζει να λέει: "Η γέννηση δεν είναι του μυαλου." Όταν όλες οι "διαδικασίες αποβολής" τελειώνουν, αισθανόμαστε πολύ καλύτερα μέχρι την επόμενη φορά. Κάθε άτομο είναι αρμόδιο να χειρίζεται τις σωματικές του λειτουργίες χωρίς πολλές παρεμβολές από τριτους. Οι επιπλοκές στη γέννηση, ειδικά στις γυναικες που γίνονται  πρώτη φορά μητέρα, είναι συχνά αποτέλεσμα χρήσιμων αλλοιώσεων για κάτι που απλά χρειάζεται χρόνο και ιδιωτικής ζωής για να εξελιχθεί όπως πρέπει.

Το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρυου είναι αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες γέννες - όταν είναι πλήρως ασφαλεις, με υποστήριξη, και αφήνονται να γεννήσουν ειρήνικα. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σπάνια στη σύγχρονη εποχη  και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει με την πρόκληση και τις γεμάτες αιθουσες τοκετού. Ωστόσο, αυτή η αρχέγονη κατάσταση της γέννησης εξακολουθεί να υπάρχει, και περιμενει εμάς, τα ανθρώπινα θηλαστικά, να επιστρέψουμε σε αυτήν:. Να κάνουμε τη γέννηση καλύτερη, για τα μωρά και για τις μητέρες.

Σχετική ανάγνωση: 

Pushing for First Time Moms: https://www.midwiferytoday.com/articles/pushing.asp

Do not disturb: The importance of privacy in labor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595201 

What is the Fetal Ejection Reflex? http://www.spiritualbirth.net/what-is-the-fetus-ejection-reflex

Optimal Use of Language for Creating Birth Outcomes: http://wisewomanwayofbirth.com/optimal-use-of-language-for-creating-birth-outcomes

Birth from the baby's perspective: https://midwifethinking.com/2010/08/07/birth-from-the-babys-perspective

Excellent birth books: http://astore.amazon.com/peacefparent-20?_encoding=UTF8&node=3



Μετάφραση: Μιρέλλα Μάνεση
Πηγή: http://www.drmomma.org/2016/07/fetal-ejection-reflex.html