Πού θα βρω σύμβουλο θηλασμού?

Πολλές γυναίκες ξεκινάνε το όμορφο ταξίδι τους στο θηλασμό παρέα με όλες τις πληροφορίες που μάζεψαν κατά την εγκυμοσύνη τους. Στο μαιευτήριο συχνά οι νοσοκόμες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν , αλλά η ιστορία έχει δείξει πως σπάνια είναι επαρκώς ενημερωμένες και ικανές για κάτι τέτοιο.
Πού θα μπορούσε λοιπόν να απευθυνθεί μια μητέρα για οποιαδήποτε απορία της?


πηγη: http://www.lllgreece.org/symbouloi
Αρχικα στις συμβούλους θηλασμού του Συνδέσμου Θηλασμού LLL οι οποίες βοηθούν τις μαμάδες εθελοντικά μέσω τηλεφώνου ή από κοντα στις μηνιαίες συναντήσεις του Συνδεσμου

Aν η μαμά χρειάζεται να έρθει σε επαφή με έναν συμβουλο , τότε πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας . Αυτοί είναι επαγγελματίες υγείας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους επί πληρωμή.

Τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας λειτουργεί η τηλεφωνική υποστήριξη μητέρων για θέματα θηλασμού από την 'Αλκυόνη'
10525
"

Εσείς τι θα κάνετε τον πλακούντα σας..?

Ο πλακούντας θεωρείται το πιο θαυμαστό όργανο της εγκυμοσύνης. Παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξή του , καθώς επίσης εξασφαλίζει την ενδοκρινική ισορροπία του. Για πολλούς λαούς είναι το σύμβολο της ένωσης μαμάς και παιδιού.

Χαρακτηριστικά:
Έχει δισκοειδές σχήμα. διάμετρο έως 25 εκ , πάχος μεγαλύτερο απο 2,5 εκ και καλύπτει παραπάνω απο 25% της μήτρας.Το βάρος του αυξάνει έως την 40η εβδ και μπορεί να φτάσει περισσότερο απο 500γρ

Aνάλογα με την ηλικία χωρίζεται σε: 
Βαθμός 0 ( Grade 0 ). Τέλος 1ου τριμήνου – Αρχές 2ου τριμήνου.
Βαθμός I ( Grade I ). Μέσα 2ου τριμήνου – Αρχές 3ου τριμήνου.
Βαθμός II ( Grade II ). Τέλη 3ου τριμήνου.
Βαθμός III ( Grade III ). 39η εβδομάδα – Τέλος εγκυμοσύνης.
Η θέση του μπορεί να είναι οπουδήποτε μέσα στη μήτρα (οπίσθιος, πρόσθιος, προδρομικός) ,ενώ έχει την τάση να 'ανεβαίνει' με την πάροδο της εγκυμοσύνης (στην πραγματικότητα μεγαλώνει η μήτρα) Περισσότερες πληροφορίες για την ηλικία και τη θέση του πλακούντα μπορείτε να δείτε εδώ

O τοκετός ολοκληρώνεται με το τρίτο στάδιο , το οποίο είναι η γέννηση του πλακούντα. Εχει επικρατήσει η συνήθεια να τον παραλαμβάνει το προσωπικό του μαιευτηρίου. Μάλιστα οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν δε βλέπουν ποτέ τον πλακούντα τους!

Τι γίνεται όμως μετά τον τοκετό?
Θεωρητικά όλα τα 'ιατρικά απόβλητα' ενός νοσοκομείου πηγαίνουν για ειδική επεξεργασία και καταστροφή τους.
Σε μια πρωτοφανή δίκη που έγινε στην Θεσσαλονίκη , 79 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για τη γέννηση των παιδιών τους στο σπίτι και την μόλυνση που προκάλεσαν στο περιβάλλον θάβοντας τον πλακούντα στον κήπο τους ως μια συμβολική πράξη. (!!!)
Σε κανέναν δεν προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Χαρακτηριστικά, δήλωσε ο  Εισαγγελέας: «Μου είναι αδύνατον να χαρακτηρίσω τον πλακούντα μιας γυναίκας, απόβλητο». Ο ιατροδικαστής κ. Τσούγκας κατέστησε σαφές ότι ο πλακούντας δεν είναι απόβλητο και ότι άλλα κίνητρα πρέπει να αναζητηθούν πίσω από μια τέτοια δίωξη.
Μάρτυρας της υπόθεσης δήλωσε πως πίσω από την σκευωρία κατά του τοκετού στο σπίτι και τη δίωξη των 79 υπάρχουν άνομα οικονομικά συμφέροντα (επιχειρηματικά και συντεχνιακά). 
Τα επιχειρηματικά αφορούν (α) τις εταιρείες διαχείρισης βιολογικών αποβλήτων (που ανταγωνίζονται λυσσαλέα για την ανάληψη του «έργου»), (β) τις εταιρίες εκμετάλλευσης του πλακούντα (για την παρασκευή καλλυντικών και την καλλιέργεια βλαστοκυττάρων), και (γ) τις ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν «τοκετό σαν στο σπίτι». Τα συντεχνιακά αφορούν την μονοπώληση των τοκετών στο σπίτι από μαίες δημοσίους υπαλλήλους που, ως τέτοιες, δεν μπορούν ούτε να παρέχουν ιδιωτικό έργο ούτε και να συνεργάζονται ή να προβάλλουν τον «τοκετό σαν στο σπίτι» που προωθούν κάποια μαιευτήρια. (Κλεάνθης Γρίβας)
Τελικά μέσα από όλη αυτήν την ιστορία έγινε σαφές σε όλους το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Καμιά γυναίκα που γεννάει σπίτι δεν πρέπει να ανησυχεί για το δικαίωμα της να διαχειριστεί τον πλακούντα της όπως η ίδια επιθυμεί.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν σε μαιευτήριο ή κλινική. Το τι γίνεται στην πράξη και πόσο ενημερωμένο και θετικό θα είναι σε μια τετοια επιθυμία το προσωπικό, θα το δούμε στην πράξη τα επόμενα χρόνια..


Για ποιον λόγο μπορεί να πάρει μια γυναίκα τον πλακούντα της?

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αξιοποιησης του πλακουντα:

*Οι περισσοτερες μητέρες τον θάβουν σε κάποιο σημείο, φυτεύοντας απο πάνω ενα δεντρακι, ως συμβολο της εναρξης της ζωης του παιδιου τους.
*Πολλές φορές ο πλακούντας χρησιμοποείται για τη δημιουργία ενός αναμνηστικού της γέννας, όπως το αποτύπωμά του σε ένα χαρτί. Έχουμε δει ακόμα και αρκουδάκι φτιαγμένο από πλακούντα!

*Κάποιοι προτιμούν να καταναλώσουν τον πλακούντα τους -πλακουντοφαγία- κάτι το οποίο ακούγεται παράξενο ,είναι όμως κοινό στα θηλαστικά καθώς και σε κάποιους πολιτισμούς. Παρόλα αυτά η επιστήμη δεν έχει κατανοήσει πλήρως τους λόγους που υπάρχει αυτό στη φύση.
Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη της πλακουντοφαγίας στους ανθρώπους. Μια συστημική μελέτη που διεξήχθη στην Τσεχοσλοβακία το 1950 προσπάθησε να εξηγήσει τα οφέλη της πλακουντοφαγίας στα προβλήματα γαλουχίας. Οι γυναίκες της έρευνας έφαγαν τον πλακούντα τους αποξηραμένο ή μοσχάρι. Αναφέρεται πως πάνω από το ένα τρίτο των γυναικών που έφαγαν τον πλακούντα τους έιχαν 'ισχυρή αντίδραση' , ενώ εκείνες που έφαγαν μοσχάρι δεν είχαν καμία αντίδραση.  (Kristal 1980? Soyková-Pachnerová et al 1954.) Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα από αυτήν την μελέτη καθώς σήμερα χρησιμοποιούνται διαφορετικά επιστημονικά πρότυπα.Μελέτες βαση αποδείξεων που έγιναν σε ζώα έδειξαν πως η πλακουντοφαγία έχει ευεργετικές επιδράσεις καθώς και ανακούφιση από τον πόνο. 


Οι υποστηρικτές της πράξης αυτής, βασίζονται κυρίως στη σύνθεση (βλαστοκύτταρα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και πολλά άλλα στοιχεία) του συγκεκριμένου οργάνου 
και βάση αυτής υποστηρίζουν πως παρέχει:
- Πιο γρήγορη παραγωγή του μητρικού γάλακτος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ορμόνες και κυρίως προλακτίνης.  
Μικρότερη αιμορραγία, χάρη στην ωκυτοκίνη και το πολυπεπτίδιο ουροκινάση.  
- Περισσότερη ενέργεια, χάρη στο σίδηρο.  
- Αίσθημα ευεξίας, χάρη στην προγεστερόνη και την κορτιζόνη  
- Αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης χάρη στην παρουσία πολλών ορμονών και κυρίως της κορτικοτροπίνης, τα επίπεδα της οποίας στον οργανισμό της γυναίκας πέφτουν σημαντικά, μετά την έξοδο του πλακούντα.  
- Μείωση της αίσθησης του πόνου, χάρη στην ωκυτοκίνη.  
-τροφή για ένα υγιές δέρμα.
Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρεί διάφορες συνταγές για το μαγείρεμα του πλακούντα.

*Άλλοι τον αποξηραίνουν και τον φυλάν σε μορφή χαπιών, τα οποία καταναλώνει η μητέρα μετά τον τοκετό για κάποιο διάστημα ή σε περιπτώσεις όπου έχει ανάγκη από τόνωση του οργανισμού τηςΣτην Ελλάδα υπάρχει ένα φαρμακείο στην Αθήνα το οποίο αναλαμβάνει τη διαδικασία αυτή

*Μια άλλη επιλογή των γυναικών είναι η 'γέννα λωτός' όπου το μωρό παραμένει συνδεδεμένο με τον πλακουντα μέσω του λώρου, μέχρι εκείνος να πέσει από μόνος του.Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 βρήκε ότι με το να περιμένει ο μαιευτήρας μερικά λεπτά, μέχρι ο λώρος να σταματήσει να έχει παλμό, και να τον κόψει μετά, δίνει την ευκαιρία σε ζωτικά βλαστοκύτταρα να φτάσουν στο μωρό. Η γέννα-λωτός προωθεί την ιδέα αυτή ακόμα περισσότερο, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα να διακοπεί πρόωρα η μεταφορά του ομφαλικού αίματος. Ο λώρος συνήθως αφαιρείται από το μωρό την τρίτη ημέρα, όμως μπορεί να διατηρηθεί εκεί και για δέκα ημέρες. 


Εσείς τι θα κάνετε τον πλακούντα σας..!??


Μιρέλλα Μάνεση

"

MICROBIRTH - Εντυπώσεις



Υπεροχη προβολη!
Η ταινια δεν ειχε να δωσει πολλα απο θεμα γνωσης αλλα ειχε ενα πολυ βασικο, την επιστημονικη επιβεβαιωση ολων αυτων  που διαισθανομαστε.Η καισαρικη εχει συσχετισθει με πολλες παθησεις και επιβλαβεις καταστασεις που επιβαρυνουν το νεογνο ή θα το επιβαρυνουν στην ενηλικη ζωη του. (αναπνευστικα προβληματα, ασθμα, διαβητης τυπου 1, παχυσαρκια, κα) 
δειτε εδω παλαιοτερη αναρτηση

Ο 'μικροβιόκοσμος' (το μικροβιωμα) το οποιο παιρνει το αποστειρωμενο εμβρυο περνωντας απτο γεννητικο καναλι ειναι υψιστης σημασιας ,διοτι ειναι αυτο που θα καθορισει το ανοσοποιητικο του και την αντιδραση του στις αρρωστιες για ολη τη ζωη του. Είναι το φυσικό του περιβάλλον ,το οποιο χρειαζεται ο οργανισμος του να φιλοξενησει και να συμβιωσει μαζι του για μια ζωη. Τα παιδια που γεννιουνται με καισαρικη δεν παιρνουν αυτα τα μικροβια απο τη μητερα αλλα εκτιθενται σε αλλα ,πιθανοτατα του νοσοκομειου οπου γεννηθηκαν, με τα οποια ομως δεν ειναι σε θεση να 'συνεργαστουν' ενω μπορουν να τους δημιουργησουν προβληματα.

Μια επαναστατικη μεθοδος για να ξεπερατσει αυτο το εμποδιο παρουσιασε μια ερευνητρια η οποια εκανε το εξης: Λιγη ωρα πριν γεννηθει το μωρο παιρνει μια γαζα 8εκ χ 8εκ ,τη  διπλωνει σαν βενταλια και την βυθιζει στον κολπο της γυναικας. Επειτα τη φυλαει σε αποστειρωμενο δοχειο. Αφου γεννηθει το  παιδι με καισαρικη ,το πρωτο που γινεται μετα την εξοδο του, ειναι να περασουν τη γαζα απο το προσωπο και το σωμα του 'εμποτιζοντας' το ετσι με τα υγρα που θα ερχοταν σε επαφη αν ειχε γεννηθει κολπικα. Τα αποτελεσματα αυτης της μεθοδου θα παρουσιαστουν σε 2-3 χρονια οπου θα ολοκληρωθει η ερευνα. Εντουτις η ερευνητρια αποφασισε να δημοσιευσει την μεχρι τωρα πορεια η οποια δειχνει πως τα παιδια ,στα οποια ακολουθηθηκε αυτη η πρακτικη, ειναι σχεδον οπως τα παιδια που γεννηθηκαν φυσιολογικα.

Εχουμε ηδη πει στο πλανο τοκετου και στις συζητησεις μας, τη σημασια του να μην γινεται αμεσα το πρωτο μπανιο στο νεογγενητο. Ολοκληρη η ταινια ηταν μια τρανη αποδειξη αυτης της αποψης.Για μενα ηταν μεγαλο σοκ το γεγονος οτι, το προηγουμενο βραδυ διαβαζα βιβλιο καθηγητη γυναικολογου,το οποιο διδασκεται στο τει μαιευτικης και ελεγε: '' ο ανθρωπος γεννιεται ρυπαρος, περιβαλλεται απο βλεννες, αιμα, υγρα κτλ και για αυτο το πρωτο πραγμα που του συμβαινει ειναι ο καθαρισμος,συνηθεια που τον ακολουθει μια ζωη''. Ειναι πολυ απογοητευτικο το να βλεπεις ποσο μακρια απο την πραγματικοτητα ειμαστε...οχι μονο εμεις η μητερες και η κοινωνια γενικα αλλα ακομα και η ιατρικη κοινοτητα και οι ανθρωποι που αναλαμβανουν τη γεννηση του παιδιου μας!!

Μια απτις βασικες ανησυχιες που μετεδιδε η ταινια ηταν η παραδοχη οτι τα επομενα χρονια  ο κοσμος θα αποτελειται κατα μεγαλο ποσοστο απο αρρωστους ,κατι το οποιο θα κανει την παγκοσμια οικονομια υγειας να καταρρευσει. Αυτο θα γινει λογω των παρεμβασεων στο μικροβιωμα των παιδιων που γεννιουνται αλλα και μετεπειτα στη ζωη τους, (λογω καισαρικης ή χρησης αντιβιωτικων , τροπου ζωης κτλ) τα οποια θα ειναι ολο και πιο επιρρεπη σε μη μεταδιδομενες ασθενειες. Καποιος απο τους επιστημονες της ταινιας ειπε πως ακομα κι αν κανουν λαθος για ολα αυτα ,τοτε με το να προσπαθησουμε τωρα να αλλαξουμε δεν θα εχουμε τελικα χασει τιποτα. Ενω αν ολες οι ενδειξεις που εχουν ειναι αληθεις και πραγματι αποδειχθει αυτο το σεναριο ,τοτε αν δεν κανουμε κατι τωρα ,θα ειναι καταστροφικο.

Μεγιστη σημασια δοθηκε και τονιστηκε πως το 'κακο' της καισαρικης τομης μπορει να μετριαστει απο τακτικες φιλικες προς τα βρεφη οπως η δερμα με δερμα επαφη, η αγκαλια, ο θηλασμος αποκλειστικα μεχρι 6 μηνων και οσο γινεται για πανω απο 1-2 χρονια και αλλα. Αυτη ειναι η 'ελπιδα' μας και ο τροπος να ανατρεψουμε την πορεια των πραγματων. 

Παροτι η ταινια ειχε βαρυγδουπη αναφορα στα προβληματα που θα αντιμετωπισουμε τα επομενα χρονια λογω των παρεμβασεων μας στη γεννα των παιδιων, ισως τελικα αυτο να μην λειτουργησει ως απειλη ή ενοχες για τον καθενα μας αλλα ως κινητρο για αλλαγη. Συμφωνησαμε ολοι ,στο τελος της προβολης ,πως η πληροφορια πλεον υπαρχει αλλα ειναι οφελος ολων μας προς την κοινωνια και τα παιδια μας να τη μεταδωσουμε καθενας με τον τροπο του.

Ευχαριστουμε θερμα τους διοργανωτες και τους συντελεστες της προβολης

Mιρέλλα Μάνεση

"

Νέα Οδηγία: Η Καισαρική Τομή Δεν Είναι η Καλύτερη Επιλογή για τους Ισχιακούς τοκετούς

Οι γιατροί δεν θα πρέπει να επιλέγουν πλέον αυτόματα να εκτελέσουν καισαρική τομή στην περίπτωση ισχιακού τοκετού, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές από την Εταιρεία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά.
Κυκλοφόρησε προσφατα οτι οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν απάντηση σε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να γεννήσουν κολπικά τα μωρά που μπαίνουν στο κανάλι γέννησης με τους γλουτούς ή τα πόδια πρώτα. (Κανονικά, το βρέφος κατεβαίνει με το κεφάλι πρώτα.)

"Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται απογοητευμένες όταν δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει εκπαιδευτεί για να βοηθήσει στον κολπικό τοκετό επι ισχιακής προβολής," προσθέτει.

Ως αποτέλεσμα, πολλές ιατρικές σχολές έχουν σταματήσει την κατάρτιση των γιατρών τους στον  ισχιακό τοκετό.

Το πρόβλημα τώρα, σύμφωνα με τον Δρ Lalonde, είναι ότι υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη των γιατρών για να διδάξουν και να εκτελέσουν αυτούς τους τοκετούς.

«Ο βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε επιλογή στις γυναίκες», δήλωσε ο André Lalonde, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της SOGC. (Εταιρεία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά)

«Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε η Robin Guy, συν-ιδρυτρια του συνασπισμού.

"Είχα οδηγηθεί σε μια αχρείαστη και ανεπιθύμητη καισαρική επειδή ο γυναικολόγος που είχα δεν έχει την εμπειρία του ισχιακού τοκετού" είπε η κα Guy.

"Η εκπαίδευση των γυναικών είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, διότι διαρκεί περισσότερο από μία απλή αλλαγή στην κατευθυντήρια γραμμή», είπε.

Η ισχιακη προβολή συμβαίνει στο 3-4 τοις εκατό των εγκύων γυναικών που φτάνουν την προθεσμία τους. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 11.000 έως 14.500 τοκετούς με ισχιακή προβολή κάθε χρόνο στον Καναδά.
Η νέα απόφαση να προσφέρουν κολπικό τοκετό με ισχιακή προβολή ευθυγραμμίζεται με την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού από την SOGC - αυθόρμητος τοκετός, που ακολουθείται από έξοδο του μωρού που δεν είναι επικουρείται από λαβίδες, αναρροφητήρα κενού (βεντούζα) ή καισαρική τομή. Τον Δεκέμβριο του 2008, η SOGC κυκλοφορήσε μια δήλωση πολιτικής που περιελάμβανε τη σύστασή της για την ανάπτυξη των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για πρακτική στον φυσιολογικό τοκετό

"Ο ασφαλέστερος τρόπος τοκετού υπήρξε πάντα ο φυσιολογικός", δήλωσε ο Δρ Lalonde.

«Η κολπική γέννηση είναι η προτιμώμενη μέθοδος για ένα μωρό, επειδή η καισαρική έχει από μόνη της επιπλοκές."


"Υπάρχει η ιδέα, εκεί έξω στο κοινό, μερικές φορές ,ότι η καισαρική τομή σήμερα με τη σύγχρονη αναισθησία και τα σύγχρονα νοσοκομεία είναι τόσο ασφαλής όσο μια φυσιολογική γέννα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτσι," είπε ο Δρ Lalonde.

"Είναι γενική αρχή στην ιατρική να μην θεωρείται η καισαρική τομή ασήμαντη."

Από το 2000, οι καισαρικές τομές ήταν η προτιμώμενη μέθοδος τοκετού των ισχιακών γεννήσεων. Οι μελέτες υποδήλωναν ότι ισχιακοί τοκετοί συσχετίστηκαν με αυξημένο ποσοστό επιπλοκών όταν πραγματοποιούνταν κολπικά.

Με την κυκλοφορία των νέων κατευθυντήριων γραμμών, η SOGC θα ξεκινήσει ένα πανεθνικό πρόγραμμα κατάρτισης για να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί θα είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να προσφέρουν τον κολπικό τοκετό επί ισχιακής προβολής.

Η νέα προσέγγιση είχε ζητηθεί από την επανεκτίμηση των προηγούμενων δοκιμών. Φαίνεται τώρα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στα ποσοστά επιπλοκών μεταξύ του κόλποικού τοκετού και της καισαρικής τομής στην περίπτωση των γεννήσεων με ισχιακή προβολή.

Το νέο της αλλαγής είναι όφελος για το Συνασπισμό της Οττάβας-βασίζεται στους ισχιακούς τοκετούς

Η κα Guy ξεκίνησε την ομάδα μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της, το φθινόπωρο του 2006 .Παρά το γεγονός ότι είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί στο σπίτι με μια μαία, η κυρία Guy γέννησε την κόρη της στο νοσοκομείο, λόγω της ισχιακής θέσης του μωρού.

Ο στόχος της συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες ξέρουν τι επιλογές τους, όταν πρόκειται για ισχιακή γέννηση. Η κα Guy πιστεύει ότι πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι η κολπική γεννήση ισχιακού μωρού είναι ακόμη δυνατή.

Η SOGC τονίζει ότι, λόγω των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν, πολλοί τοκετοί ισχιακών μωρών θα εξακολουθούν να απαιτούν καισαρική τομή.
  
Η καισαρική τομή, στην οποία η τομη γίνεται μέσω της κοιλιάς και της μήτρας της μητέρας για να βγεί το μωρό, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας και μολύνσεων και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Η SOGC πιστεύει ότι αν μια γυναίκα είναι καλά προετοιμασμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει την έμφυτη ικανότητα να γεννήσει κολπικά.

Το εθνικό μέσο όρο καισαρικών τομών στον Καναδά είναι 25 τοις εκατό.


Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2000, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι o προγραμματισμένος κολπικός τοκετός επι ισχιακής προβολής συνδέεται με υψηλούς νεογνικούς κινδύνους. Επειδή οι ​​μαιευτικές πρακτικές σε αυτή τη μελέτη διέφεραν από εκείνες των χώρων όπου ο προγραμματισμένος κολπικός τοκετός εξακολουθεί να είναι κοινός, πραγματοποιήθηκε μια προοπτική μελέτη παρατήρησης ώστε να περιγράφτούν τα νεογνικά αποτέλεσματα, σύμφωνα με τον προγραμματισμένο τρόπο τοκετού για τους ισχιακούς τοκετούς στην Γαλλία και το Βέλγιο.
Το αποτέλεσμα: Σε χώρους όπου ο προγραμματισμένος κολπικός τοκετός είναι κοινή πρακτική και όταν πληρούνται αυστηρά κριτήρια πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού,τότε ο προγραμματισμένος κολπικός τοκετός σε μονήρη έμβρυα επί ισχιακής προβολής (at term) παραμένει μια ασφαλής επιλογή που μπορεί να προσφερθεί στις γυναίκες.

Πηγη: INSERM U149, Epidemiological Research Unit on Perinatal Health and Women's Health, Université Pierre et Marie Curie Paris VI, Hôpital Tenon, France.




Συλλογη πληροφοριών-Μεταφραση: Μιρέλλα Μάνεση

"

Γιατί τα μωρά δεν πρέπει να κοιμούνται μόνα τους


Το μέρος όπου ένα μωρό κοιμάται, δεν είναι τόσο απλό όσο θέλει να είναι η τρέχουσα ιατρική κοινότητα και οι συστάσεις της κατά του cosleeping σε ορισμένες δυτικές κοινωνίες. Και υπάρχει καλός λόγος. Γράφω εδώ για να εξηγήσω γιατί οι παιδιατρικές συστάσεις σχετικά με τις μορφές του cosleeping (συν-κοίμηση) όπως το bedsharing (κοινος υπνος στο ιδιο κρεβατι) είναι και πρέπει να παραμείνουν αμφιλεγόμενες. Θα εξετάσω επίσης γιατί η πλειοψηφία των νέων γονέων επιλέγουν το bedsharing παρά τις κυβερνητικές και ιατρικές προειδοποιήσεις εναντίον του.

Οι ορισμοί είναι σημαντικοί εδώ. Ο όρος cosleeping αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία ένας ενήλικας φροντιστής (συνήθως η μητέρα) κοιμάται αρκετά κοντά στο βρέφος της, έτσι ώστε και οι δυο, η μητέρα και το βρέφος, να μπορούν να ανταποκριθουν σε αισθητήρια σήματα και συνθήματα του άλλου. Το μοίρασμα του δωματιου (υπνος στο ιδιο δωματιο) είναι μια μορφή cosleeping, η οποια πάντα θεωρείται ασφαλής και προστατευτική. Αλλά δεν είναι το ίδιο το δωμάτιο που παρεχει προστασια. Είναι ό, τι συμβαίνει ανάμεσα στη μητέρα (ή πατέρα) του βρέφους. Οι ιατρικές αρχές φαίνεται να ξεχνούν αυτό το γεγονός. Αυτή η μορφή του cosleeping δεν είναι αμφιλεγόμενη και συνιστάται από όλους.

Δυστυχώς, οι όροι cosleeping, bedsharing και μια επικίνδυνη μορφή του cosleeping -οπως πολυ καλα ξερουμε-,το  cosleeping με τη χρηση ντιβανιου ή καναπε, ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από τις ιατρικές αρχές, παρά το γεγονός ότι οι όροι αυτοί πρέπει να διατηρούνται χωριστά. Είναι απολύτως λάθος να πούμε, για παράδειγμα, ότι "το cosleeping είναι επικίνδυνο» όταν το roomsharing είναι μια μορφή cosleeping και αυτή η μορφή του  (όπως τουλάχιστον τρεις επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν) μειώνει τις πιθανότητες βρέφικου θανάτου κατά το ήμισυ.

Το Bedsharing είναι μια άλλη μορφή του cosleeping που μπορεί να είναι είτε ασφαλής είτε μη ασφαλής, αλλά δεν είναι εγγενώς το ένα ούτε το άλλο. Το cosleeping με τη χρηση ντιβανιού ή καναπε όμως είναι εγγενώς επικίνδυνο, καθως τα μωρά μπορεί πολύ εύκολα να πιεστούν στην πλάτη του καναπέ από τον ενήλικο, ή να γυρίσουν μπρούμυτα στα μαξιλάρια και να πάθουν ασφυξία.

Συχνά οι ειδήσεις μιλούν για "ένα ακόμα μωρό που πέθανε, ενώ κοιμοταν με τους γονεις του", αλλά αποτυγχάνουν να διακρίνουν το είδος του cosleeping που εφαρμοζόταν και , ακόμη χειρότερα, ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι επικίνδυνοι παράγοντες , οι οποίοι ήταν πράγματι υπεύθυνοι για τον θάνατο του μωρού. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πχ αν το βρέφος κοιμόταν μπρούμυτα δίπλα στο γονιό κάτι το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για θάνατο, ασχέτως από το πού το βρέφος κοιμόταν. Οι εκθέσεις αυτές ανάρμοστα δείχνουν ότι όλοι οι τύποι του cosleeping είναι η ίδιοι, επικίνδυνοι, οτι όλες οι πρακτικές γύρω από το cosleeping φέρουν τους ίδιους υψηλούς κινδύνους, και κανένα περιβάλλον για cosleeping δεν είναι ασφαλές.

Τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Αυτό είναι σαν να υποδηλώνουν ότι, επειδή μερικοί γονείς οδηγούν μεθυσμένοι με τα βρέφη τους χωρίς ζώνες, και επειδη κάποια από αυτά τα μωρά πεθαναν σε τροχαία ατυχήματα τοτε κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει με το μωρο του στο αυτοκίνητο, επειδή, προφανώς, η μεταφορά του αυτοκινήτου για βρέφη είναι θανατηφόρα .Βλέπετε τη διαφορα...

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους συμβαίνει το bedsharing -και ο λόγος για τον οποίο οι απλές δηλώσεις εναντίον του δεν θα εξαλειφθουν- είναι επειδή το να κοιμαται κανεις δίπλα σε ένα μωρό είναι βιολογικά κατάλληλο, σε αντίθεση με την τοποθέτηση των βρεφών μπρούμυτα στον υπνο ή βάζοντας τα σε ένα δωμάτιο να κοιμηθουν μονα τους. Ιδιαίτερα όταν το bedsharing συνδέεται με το θηλασμό.

Όταν γίνεται με ασφάλεια, το cosleeping μητέρας-βρέφους σώζει ζωές βρεφών και συμβάλλει στη βρεφική και μητρική υγεία και ευεξία. Το βρέφος που απλα κοιμάται σε ένα δωμάτιο με ένα φροντιστή (cosleeping) εχει μειώμενες πιθανότητες να πεθανει από SIDS (αιφνιδιο βρεφικο θανατο) ή από ατύχημα κατά το ήμισυ!

Έρευνα
Στην Ιαπωνία, όπου η συν-κοιμηση και ο θηλασμος (με μητερα μη-καπνιστρια) είναι η πολιτισμική νόρμα, τα ποσοστά του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι τα χαμηλότερα στον κόσμο. Για τις θηλάζουσες μητέρες, το bedsharing καθιστά πολύ πιο εύκολη τη διαχείρηση του θηλασμού και σχεδόν διπλασιάζει το ποσό των θηλασμών, ενώ επιτρέπει και στους δυο, μητέρα και τα βρέφος να έχουν περισσότερο χρόνο για ύπνο. Η αυξημένη έκθεση στα αντισώματα της μητέρας, η οποία γινεται με πιο συχνους νυχτερινους θηλασμους μπορεί ενδεχομένως, για καθε βρέφος, να μείωσει τις παιδικες ασθένειες. Και επειδή ο ύπνος από κοινού, με τη μορφή του bedsharing καθιστά το θηλασμό πιο εύκολο για τις μητέρες, τις ενθαρρύνει να θηλάσουν για μεγαλύτερο χρονικο διαστημα, σύμφωνα με τον Dr. Helen Ball’s studies  στο Πανεπιστήμιο του Durham, κι ετσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πράγματι, τα οφέλη του cosleeping βοηθουν να εξηγήσουμε γιατί απλά λέγοντάς στους γονείς να μην κοιμούνται με το μωρό τους ποτέ, είναι σαν να προτεινουμε κανείς να μην τρώει λίπη και σάκχαρα καθως τα υπερβολικά λίπη και σάκχαρα οδηγουν σε παχυσαρκία ή / και θανάτο από καρδιακή νόσο, διαβήτη ή καρκίνο. Προφανώς, υπαρχουν πολλα ακομα στην ιστορια.

Όσον αφορά το bedsharing, μια διευρυμένη έκθεση στη λειτουργία και τις επιπτώσεις στη βιολογία του βρέφους της, μας βοηθά να καταλάβουμε όχι μόνο γιατί η συζήτηση για το bedsharing αρνείται να πάει μακριά, αλλά και γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων στις ΗΠΑ (πάνω από 50%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εθνική έρευνα) πλεον κοιμούνται στο κρεβάτι με τα μωρα τους για ένα μέρος ή για το σύνολο της νύχτας.

To γεγονός ότι τα υψηλότερα ποσοστά bedsharing σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν παράλληλα με τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) , είναι ένα σημείο που αξίζει την προσοχή μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης ωστε να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα  του να εξηγήσουμε γιατί τα αποτελέσματα που σχετίζονται με το bedsharing (υπενθυμίζω: ένα από τα πολλά είδη του cosleeping) ειναι απο προστατευτικά για ορισμένους πληθυσμούς εως επικίνδυνα για κάποιους άλλους. Προτείνει πως το να εφαρμόζεται ή όχι το bedsharing και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτάται από το ποιος συμμετέχει, την κατάσταση στην οποια συμβαινει, με ποιον τροπο εφαρμοζεται, και την ποιότητα της σχέσης. Αυτή δεν είναι η απάντηση που κάποιες ιατρικές αρχές αναζητούν, αλλά σίγουρα είναι ένας καλός λόγος για τους γονείς και αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των μελετών.

Κατανοώντας τις Συστάσεις
Πρόσφατα, η Υπο-επιτροπή για το SIDS  της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (ΑΑΡ) για την οποία υπηρέτησα (ad hoc) ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων συνέστησε ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται κοντά στις μητέρες τους, στο ίδιο δωμάτιο, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι. Ενώ γιόρταζα αυτην την ιστορικη σύσταση υπερ του roomsharing,αλλά διαφώνησα και ανησυχησα για τις επιπτώσεις της ανεπιφύλακτης σύστασης ενάντια σε οποιοδήποτε bedsharing. Περαιτέρω, ανησυχώ για το μήνυμα που πέρασε άδικα (αν όχι ανήθικα) στις μητέρες. Δηλαδή, ''δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι κάνεις, το σώμα σου κατά τον ύπνο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αδρανές δυναμικό θανατηφόρο όπλο εναντίον του οποίου ,ούτε εσυ ,ούτε το μωρό σου ,δεν έχει κανένα έλεγχο. Αν αυτό ήταν αλήθεια, κανένας από εμάς τους ανθρώπους δεν θα ήταν εδώ σήμερα για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί ο μόνος λόγος που επιβίωσαμε είναι επειδή οι μητέρες των προγόνων μας, κοιμόντουσαν μαζί μας και μας θηλαζαν όλη τη νύχτα!

mckenna-ύπνο-με-το-μωρό
Δεν είμαι ο μόνος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Η Ιατρική Ακαδημία Θηλασμού, η Επιτροπή Θηλασμού των ΗΠΑ, το τμήμα Θηλασμόύ της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας , ο Συνδεσμος Θηλασμού La Leche League International, η UNICEF και ο ΠΟΥ είναι όλα διάσημες οργανώσεις που υποστηρίζουν το bedsharing και οι οποίες χρησιμοποιούν τις καλύτερες και πιο πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει τις μητέρες και τα μωρά ασφαλή και υγιή.Προφανώς, δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία.

Ωστόσο, αυτό στο οποίο συμφωνούν σχετικά είναι οι συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξανουν τις πιθανότητες του SIDS στο bedsharing, και ποιες συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες ασφυξίας, είτε από κάποιον στο κρεβάτι ή από το ίδιο το κρεβάτι. Για παράδειγμα, οι ενήλικες δεν πρέπει να κοιμούνται με τα μωρά τους ενώ είναι μεθυσμένοι ή υπο την επηρεια ναρκωτικών, υπερβολικά εξαντλημένοι, ή όταν και άλλα νήπια ή παιδια είναι στο ιδιο κρεβάτι. Επιπλέον, οταν η μητερα έχει καπνίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνεται η ικανότητα του βρεφους να ξυπνήσει για να προστατεύσει την αναπνοή του. Οι μητέρες που καπνίζουν θα πρέπει να έχουν τα παιδιά τους κοντα τους κατά τον ύπνο αλλά σε μια διαφορετική επιφάνεια και όχι στο ίδιο κρεβάτι.

Οι δικές μου μελέτες πάνω στη φυσιολογία δείχνουν ότι το ζεύγος θηλαζουσας μητέρας-βρέφους παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία και ανταποκρίνεται ο ένας στον άλλον κατά τον ύπνο και αυτή η ευαισθησία προστατεύει το βρέφος από το πλάκωμα. Ωστόσο, αν το μωρό ταίζεται με μπιμπερό , τοτε πρέπει να βρίσκεται κοντά στη μητέρα σε μια κούνια, αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι. O ύπνος μπρούμυτα, ιδίως σε μαλακά στρώματα είναι πάντα επικίνδυνος για τα βρέφη. Τα ελαφριά σκεπάσματα είναι πάντα καλύτερα. Προσοχή σε τυχόν κενά ή ελλείψεις στα έπιπλα τα οποια πρέπει να φτιαχτουν γιατι το βρέφος μπορεί να γλιστρήσει να σφηνωσει και να πάθει ασφυξία. Αν κάνετε μόνιμα bedsharing η σύστασή μου είναι να βάλετε το στρώμα και τα σκεπάσματα στο κέντρο του δωματίου, αποφεύγοντας έτσι επικίνδυνα κενά στα οποία τα μωρά μπορεί να γλιστρήσουν να τραυματιστούν ή να πεθάνουν.

Αλλά, και πάλι, η διαφωνία παραμένει πάνω στον καλύτερο τρόπο με τον οποιο μπορειτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες. Ορισμένες ιατρικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένα μελη της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (αν και όχι απαραίτητα η πλειοψηφία), υποστηρίζουν ότι το bedsharing πρέπει να εξαλειφθεί τελείως. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, προτιμούν να υποστηρίξουν την πρακτική για τις θηλάζουσες μητέρες, όταν αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Κάποιοι επαγγελματίες πιστεύουν ότι μπορεί ποτέ να μη γίνει ασφαλής, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι γονείς απλά δεν το πιστεύουν! Μου φαίνεται πως είναι θεμελιώδες το να βεβαιωθούν οι γονείς οτι είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις δικές τους και του βρέφους, στους οικογένειακους τους στόχους και στις προτιμησεις τους για την ανατροφή και φροντίδα των βρεφών τους.

Οι βιολογικές Προσταγές μας
Η υποστήριξή μου στο bedsharing όταν εφαρμόζεται με ασφάλεια απορρέει από την έρευνα μου και τη γνώση για το πώς και γιατί αυτό συμβαίνει, τι σημαίνει για τις μητέρες, και πώς λειτουργεί βιολογικά. Όπως η γεύση μας ανταμείβει για ο,τι τρώμε το οποιο είναι συντριπτικά κρίσιμο για την επιβίωση μας, δηλαδή τα λίπη και τα σάκχαρα, έτσι η εξέταση του ανθρώπινου βρέφους και η γονική βιολογία και ψυχολογία αποκαλύπτουν την ύπαρξη ισχυρών φυσιολογικών και κοινωνικών παράγοντων που προωθούν μητρικά κίνητρα για το cosleep και εξηγηγούν τη γονική ανάγκη να αγγίζουν και να κοιμούνται κοντά στο μωρό.

Η σύνθεση του μητρικού γάλακτος με χαμηλής θερμιδικής αξίας (εξαιρετικά προσαρμοσμένο για το υπανάπτυκτο εντέρο του ανθρώπινου βρέφους) απαιτεί συχνά νυχτερινά ταίσματα και, ως εκ τούτου, βοηθά να εξηγήσουμε πώς και γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτιστική στροφή προς το cosleeping. Περίπου το 73% των αμερικανικών μητέρων που βγαίνουν από το νοσοκομείο θηλάζουν. Ακόμα και οι μητέρες που δεν προορίζονταν να κάνουν bedshare σύντομα ανακαλύπτουν πόσο εύκολο είναι για το θηλασμό και πόσο πιο ικανοποιημένες αισθάνονται όταν το μωρό κοιμάται συχνά στο κρεβάτι τους.

Αλλά δεν είναι μόνο ο θηλασμός που προωθεί το bedsharing. Εχουν και τα βρέφη συνήθως λόγο πάνω στο θέμα! Και για κάποιο λόγο παραμένουν έκπληκτα με δηλώσεις σχετικά με την επικινδυνότητα του ύπνου δίπλα στη μαμά. Αντ 'αυτού, η ασυγκράτητη (αρχαία) και νευρολογικά-ελεγχόμενη απαντήση του βρέφους στη μυρωδιά της μητέρας του, στις κινήσεις και την αφή της μειώνουν συνολικά το κλάμα του βρέφους, ενώ ρύθμιζουν την  αναπνοή του, τη θερμοκρασία του σώματος, την απορρόφηση των θερμίδων, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της ανοσίας και την οξυγόνωση. Με λίγα λόγια, και όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, το cosleeping (είτε επί της ίδιας επιφάνειας ή όχι) διευκολύνει τις θετικές κλινικές μεταβολές συμπεριλαμβανομένου του υπνου και γενικά φαίνεται να κάνει τα μωρά ευτυχισμένα . Με άλλα λόγια, αν δεν εφαρμόζεται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο, είναι καλό για τα βρέφη. Ο λόγος για τον οποίο αυτό συμβαίνει είναι γιατί ... υποτίθεται ...
Υπενθυμίζεται ότι παρά τις δραματικές πολιτιστικές και τεχνολογικές αλλαγές στις βιομηχανικές δυτικες χωρες, τα ανθρώπινα βρέφη εξακολουθούν να γεννιούνται όντας τα πιο νευρολογικά ανώριμα πρωτεύοντα απ 'όλα, με μόνο το 25% του όγκου του εγκεφάλου τους. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο βιολογικά (πράγματι, είναι το μονο δυνατό) με τη συνεχη επαφή με τη μητέρα και την εγγύτητα στο σώμα της. Το σωμα της μητερας αποδεικνυει πως ειναι το μόνο περιβάλλον στο οποίο το βρέφος είναι πραγματικά προσαρμοσμένο και για το οποίο ακόμα η σύγχρονη δυτική τεχνολογία δεν έχει ακόμα βγάλει υποκατάστατο.

Ακόμα και στις ΗΠΑ , τίποτα που ένα μωρό μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει δεν έχει νόημα εκτός υπό το φως του σώματος της μητέρας του, μια βιολογική πραγματικότητα που προφανώς απορρίφθηκε από εκείνους που είναι εναντίον όλων των τύπων bedsharing καθώς και του cosleeping, αλλά που πιθανόν εξηγεί γιατί οι περισσότεροι γονείς που χρησιμοποιούν κούνια σε κάποια στιγμή αισθάνονται την ανάγκη να φέρουν τα παιδιά τους στο κρεβάτι μαζι τους. Επιστημονικά ευρήματα από το εργαστήριο ύπνου μητέρας-μωρού, εδώ στο Notre Dame, που χρησιμοποιήθηκαν στο εγγραφο. Φαίνεται πως ,αν είχαν επιλογή, τα ανθρώπινα μωρά θα προτιμούσαν να είναι σε επαφή περισσότερο με το σώμα της μητέρας τους από ότι με τα αψυχα βαμβακερά στρώματα. Με τη σειρά τους, οι μητέρες φαίνεται να παρατηρούν και να υποκύπτουν στις προτιμήσεις των βρεφών τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το bedsharing θα πρέπει να αποφεύγεται σε ιδιαίτερες περιστάσεις και μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Ενώ κάθε θάνατος υπό συνθήκες bedsharing είναι τραγικός, τέτοιοι θάνατοι δεν είναι περισσότερο κατηγορητήριοι για οποιοδήποτε τύπο bedsharing από ό, τι είναι οι τριακόσιες χιλιάδες συν θάνατοι μωρών σε κούνιες - ένα κατηγορητήριο ότι οι κούνιες είναι θανατηφόρες και πρέπει να εξαλειφθούν. Ακριβώς όπως οι μη-ασφαλείς κούνιες και οι μη-ασφαλείς τρόποι με τους οποίους τις χρησιμοποιούμε μπορούν να εξαλειφθούν ,έτσι μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν οι γονείς για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι του bedsharing.

Προχωρώντας πέρα απο τις ​​Αποφάσεις στην Κατανόηση
Εμείς ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί το Συνδρομο Αιφνιδιου Βρεφικού Θανάτου. Αλλά, ευτυχώς, οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι πλέον ευρέως γνωστοί, δηλαδή η τοποθέτηση ενός βρέφους μπρούμυτα (όψη προς τα κάτω) για ύπνο, η χρήση μαλακών στρώματων, το κάπνισμα της μητέρας, η περιτύλιξη των μωρών ή το μπλοκάρισμα του αέρα γύρω από τα πρόσωπά τους. Σε συνδυασμό με το bedsharing, όπου το βρέφος ανταποκρίνεται πιο φυσιολογικά  και μπορεί να είναι πιο σημαντικό για εκείνο (όπως η ικανότητα να ξυπνήσει για να 'βγάλει' μια κουβέρτα, που το καλύπτει λόγω των κινήσεων της μητέρας) οι κίνδυνοι αυτοί γίνονται υπερβολικοί, ιδίως για τα μη-υγιη βρέφη.Όταν τα βρέφη πεθαίνουν σε αυτές τις προφανώς μη ασφαλείς συνθήκες, τοτε είναι που οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα τεράστια επίπεδα άγνοιας της πραγματικότητα γίνονται εμφανείς. Ο θάνατος σε ένα περιβάλλον bedsharing δεν προκαλείται αυτόματα, οπως πολλές νομικές και ιατρικές αρχές ισχυρίζονται, ή ακόμη χειρότερα οτι ο λόγος είναι η ασφυξία. Τα βρέφη που κανουν bedsharirng, όπως τα μωρά σε κούνιες, μπορεί να πεθανουν από ΣΑΒΘ.

Είναι ντροπή και σίγουρα απαραδεκτο το γεγονος πχ οτι ο επικεφαλης του παθολογικού τμήματος του κράτους της Ιντιάνα συνιστά σε άλλους παθολόγους να θεωρησουν το Συνδρομο Αιφνιδιου Βρεφικου Θανατου ως πιθανή αιτία του θανάτου, όταν τα μωρά πεθαίνουν στις κούνιες, αλλά ως ασφυξία αν ένα μωρό έχει πεθάνει στο κρεβάτι των ενηλίκων ή αν έκανε "cosleeping". Με το να υποθετουμε πριν γνωστοποιηθούν απο τον  παθολόγο και την τοξικολογική εξέταση οποιαδήποτε γεγονότα από την σκηνή του θανάτου ότι κάθε bedsharing μωρό ήταν θύμα ασφυξίας και όχι από κάποια συγγενή ή φυσικά αιτία, συμπεριλαμβανομένου του ΣΑΒΘ άσχετα με το bedsharing,οι ιατρικές αρχές όχι μόνο διαπράττουν μια μορφή επιστημονικής απάτης, αλλά υματοποιούν τους γονεις του βρέφους για τρίτη φορά. Η πρώτη συμβαίνει όταν πεθαίνει το μωρό τους, η δεύτερη συμβαίνει όταν οι επαγγελματίες υγείας που δίνουν συνέντευξη για τις ειδήσεις (πράγμα που συμβαίνει συνήθως) υπονοούν  ότι όταν ένα μωρό πεθαίνει στο κρεβάτι ενός ενήλικα, πρέπει να οφείλεται σε ασφυξία (ή ΣΑΒΘ που προκαλείται από το bedsharing). Η τρίτη φορά που οι γονείς γίνονται θύματα είναι όταν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο απο τις ιατρικές ή τις αστυνομικές αρχές δείχνουν ότι ο θάνατος του μωρού τους μπορούσε «να προληφθεί," ότι το μωρό τους θα ήταν ακόμα ζωντανό, αν οι γονείς δεν εκαναν bedsharing. Το συμπέρασμα αυτό δεν βασίζεται στα γεγονότα της τραγωδίας, αλλά σε αθέμιτα και απατηλά στερεότυπα για το bedsharing.

Πράγματι, κανενας νόμιμος ερευνητή για το SIDS ούτε και ο ιατροδικαστής δεν θα πρέπει να καταληγουν σε απόφαση οταν ένα μωρό πέθανε από ασφυξία χωρίς εκτεταμένη τοξικολογική έκθεση και έρευνα στη σκηνή του θανάτου συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών από τη μητέρα σχετικά με τις σκέψεις της για το τι θα μπορούσε ή δε θα μπορούσε να έχει συμβεί.

Είτε αφορούν κούνιες ή κρεβάτια ενηλίκων, οι ριψοκίνδυνες πρακτικές ύπνου που οδηγούν σε θανάτους βρεφών είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν οι γονείς δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την ασφάλεια, ή εάν κριθεί ότι είναι ανεύθυνοι να ακολουθήσουν τις βιολογικές τους προτιμήσεις για το bedshare , ή εάν τα μηνύματα δημόσιας υγείας που πέρασαν μέσω των φυλλάδιων στους γονεις αντικαταστάθηκαν και απλοποιηθηκαν με ακατάλληλες προειδοποιήσεις λέγοντας ότι "απλά δεν το κάνουμε." Αυτές οι συστάσεις παραποιούν την πραγματική λειτουργία και τη βιολογική σημασία της συμπεριφορας και τον κρισιμο βαθμό στον οποίο οι επικίνδυνες πρακτικές μπορούν να τροποποιηθούν . Επιπλεον απορριπτουν βάσιμους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ασχολούνται με τη συμπεριφορά.

James J. McKenna Ph.D.
Edmund P. Joyce C.S.C. Chair in Anthropology
Διευθυντής στο Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratory
University of Notre Dame



Μετάφραση : Μιρέλλα Μάνεση
απο εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες: 
A Popular Parenting Book Sleeping with Your Baby: A Parent’s Guide to Cosleeping από James J.McKenna (2007). Platypus Press.
The Arm’s Reach Co-Sleeper - μια κούνια που ο Δρ McKenna προτείνει ως ένας τρόπος για να απολαύσουν οι γονείς, που ανησυχούν για το bedsharing ,το μωρό τους κοντα τους
Η επιστημονική 'αποψη McKenna, J., Ball H., Gettler L.,Mother-infant Cosleeping, Breastfeeding and SIDS: What Biological Anthropologists Have Learned About Normal Infant Sleep and Pediatric Sleep Medicine. Yearbook of Physical Anthropology 50:133-161 (2007)
"