Θηλαμός και ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Είναι ασφαλές για μια καπνιστρια να θηλάσει το μωρό της; Τι γίνεται με τη χρήση του αυτοκόλλητου νικοτίνης και άλλα βοηθήματα για την διακοπή του καπνίσματος;


Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίγνωση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα τσιγάρων, τόσο για τον καπνιστή και τους γύρω τους. Η εγκυμοσύνη είναι συχνά ένα καλό κίνητρο για μια γυναίκα να μειώσει ή να το σταματήσειν εντελώς.

 Εάν μια μητέρα καπνίζει ,το μωρό της μπορεί ακόμα να απολαύσει τα οφέλη του θηλασμού. Αλλά οσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει η μητέρα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία της και του μωρου της-είτε αυτό θηλάζουν ειτε ταΐζεται με μπιμπερό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα LLLI THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK,  εάν η μητέρα καπνίζει λιγότερα από είκοσι τσιγάρα την ημέρα, οι κίνδυνοι για το μωρό της από τη νικοτίνη στο γάλα της είναι μικροι. Όταν η θηλάζουσα μητέρα καπνίζει περισσότερα από είκοσι με τριάντα τσιγάρα την ημέρα, οι κίνδυνοι αυξάνονται. Το βαρυ  κάπνισμα μπορεί να μειώσει την προσφορά γάλακτος της μητέρας και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει προκαλέσει συμπτώματα στο μωρό , όπως η ναυτία, εμετός, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. (Vorherr 1974). 

Κρατώντας το καπνίσμα στο ελάχιστο, μια μητέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Όταν μια μητέρα καπνίζει ένα τσιγάρο, τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα της και στο γάλα πρώτα αύξάνονται και στη συνέχεια μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ο χρόνος ημίσειας ζωής της νικοτίνης (το ποσό του χρόνου που χρειάζεται ωστε το ήμισυ της νικοτίνης να εξαλειφθεί από το σώμα) είναι ενενήντα πέντε λεπτά. Για το λόγο αυτό, μια μητέρα θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα ακριβώς πριν και σίγουρα κατά τη διάρκεια μιας σίτισης.

Το κάπνισμα της μητέρας έχει σχέση με τον πρόωρο απογαλακτισμό, μειωνει την παραγωγή γάλακτος, και αναστελει το αντανακλαστικο του  γάλακτος ("let-down"). Το Κάπνισμα μειώνει επίσης τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα. Μια μελέτη (Hopkinson et al 1992) δείχνει σαφώς ότι το κάπνισμα μειώνει σημαντικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος σε δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό από 514 ml ανά ημέρα σε μη-καπνιστές σε 406 ml ανά ημέρα καπνίστριες μητέρες. Οι μητέρες που καπνίζουν έχουν επίσης ελαφρώς υψηλότερους ρυθμούς μεταβολισμού και μπορεί να είναι πιο αδύνατες από τις μη καπνιστριες μητέρες, ως εκ τούτου, η θερμιδική αποθηκη  για τη γαλουχία μπορεί να είναι χαμηλή και η μητέρα μπορεί να χρειαστεί να τρώει περισσότερο.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με τη σχολαστικότητα. Σε μια μελέτη, το 40% των βρεφών που θηλάζουν από καπνιστριές είχαν βαθμολογηθεί ως επιρρεπή στους κολικούς (δύο έως τρεις ώρες "υπερβολικο" κλάμα) σε σύγκριση με το 26% των βρεφών που θηλάζαν από τους μη καπνιστριές (Matheson και Rivrud 1989). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του κολικού έχει βρεθεί επίσης με μωρά που τρεφονται τεχνητα με έναν ή περισσότερους καπνιστές στο σπίτι (Lawrence, p.519).

Ωστόσο, το μωρό τροφοδοτείται, οι γονείς θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση του σε παθητικό κάπνισμα από το κάπνισμα σε ένα άλλο δωμάτιο ή κατά προτίμηση έξω από το σπίτι. To να αναπνεει την ανασα ενος καπνιστη  ή να εισπνεει τον καπνό μεσω ρευατος ενέχει κινδύνους για την υγεία. Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών, όταν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν. Σε μία μελέτη (Colley και Corkhill 1974), οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία του αναπνευστικού συστήματος 2.205 μωρων και διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ των γονεικων συνήθειων στο καπνίσματος και της εμφάνισης πνευμονίας, βρογχίτιδας, και SIDS κατά το πρώτο έτος της ζωήςτν μωρων τους. Οι αυξημένοι κίνδυνοι είναι παρόντες και στις δύο κατηγοριες βρεφων ειτε θηλαζουν ειτε τρεφονται με μπουκαλι.

Τα βρέφη που ταιζονται με μπιμπερο έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος από ό,τι τα βρέφη που θηλάζουν. Ένα βρέφος που ταιζεται με μπουκαλι ,του οποίου η μητέρα ή άλλα μελη του νοικοκυριού καπνιζουν εχουν ακομα μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτά τα προβλήματα. Ο Δρ Jack Newman αναφέρει "Οι κίνδυνοι της μη θηλασμού είναι μεγαλύτεροι για το μωρό σας από τους κινδύνους του θηλασμού με κάπνισμα. Η απόφαση είναι για τη μητέρα και θα ήθελα να την ενθαρρύνουν να θηλάσουν."

Λόγω της εξαιρετικά εθιστικής φύσης του καπνίσματος, οι μητέρες που θα ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα μπορεί να αναρωτιούνται για την ασφάλεια των βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος που αντικαθιστούν τη νικοτίνη. Όταν χρησιμοποιουνται σύμφωνα με τις οδηγίες, τα προϊόντα αυτά δεν δημιουργούν περισσότερα προβλήματα για το βρέφος αποτι κανει ο θηλασμός με κάπνισμα.

Σύμφωνα με την έκδοση 1999 του "φάρμακα και το μητρικό γάλα" από τον Thomas W. Hale, R.Ph., Ph.D., το επίπεδο νικοτίνης στο αίμα των περισσότερων καπνιστων (20 τσιγάρα την ημέρα) προσεγγίζει το 44 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / mL), ενώ τα επίπεδα απο το έμπλαστρο στο μέσο όρο των χρηστών 17 ng / mL, ανάλογα με τη δόση στο έμπλαστρο.

Ο Δρ Hale γράφει, "Ως εκ τούτου τα επίπεδα νικοτίνης στο γάλα αναμένεται να είναι μικρότερη των χρηστών εμπλαστρου από εκείνα που βρέθηκαν σε καπνιστές, θεωρώντας οτι το έμπλαστρο χρησιμοποιείται σωστά και η μητέρα απέχει από το κάπνισμα. Άτομα που καπνιζουν και χρησιμοποιουν και το έμπλαστρο θα έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα νικοτίνης στο αίμα και θα μπορούσαν  να θέσουν σε κίνδυνο το θηλαζον βρέφος. Τα επιθέματα πρέπει να αφαιρούνται κατά την κατάκλιση για τη μείωση της έκθεσης του βρέφους και  των παρενέργειων, όπως οι εφιάλτες. "

"Με την τσίχλα νικοτίνης, τα επίπεδα νικοτίνης κατα μέσο όρο 30-60% από εκείνα που βρέθηκαν σε καπνιστές τσιγάρων. Ενώ τα έμπλαστρα (διαδερμικά συστήματα) παράγουν μια σταθερή και χαμηλότερου επίπεδου νικοτίνη στο πλάσμα, η τσίχλα νικοτίνης μπορεί να παράγει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα στο πλάσμα του αίματος, όταν το μάσημα της τσιχλας γινεται με ταχείς ρυθμούς, διακυμάνσεις παρόμοιες με το ίδιο το κάπνισμα. Οι μητέρες που επιλέγουν να χρησιμοποιούν τσίχλες νικοτίνης και να θηλάσουν πρέπει να ενημερώνονται να απέχουν από το θηλασμό για 2-3 ώρες μετά τη χρήση του προϊόντος . "

Δεν υπάρχουν σχόλια: