57 φωνές σε ένα βιβλίο: ''ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ''

Το “Ενα γράμμα στο γιατρό μου” είναι μια ιδέα της Μιρέλλας Μάνεση.Η συλλογή των περισσότερων γραμμάτων πραγατοποιήθηκε μέσω του ENCA HELLAS (ελληνικό δίκτυο για το σεβασμό στη γέννα) ,ως δράση της Διεθνούς Εβδομάδας για το Σεβασμό στη Γέννα 2013.

Το βιβλίο αποτελείται απο 56 γράμματα μητέρων κι ένα γράμμα ενός πατέρα, τα οποία απευθύνονται στο γυναικολόγο ή/και τη μαία τους και παραθέτουν τις σκέψεις για την εμπειρία τους και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.
Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης πληροφορίες και βιβλιογραφία πάνω σε θέματα τοκετού και θηλασμού.
Μέσα απτα λόγια τoυς αποτυπώνεται η ελληνική πραγματικότητα, όπου πάνω απτις μισές γυναίκες γεννούν τα παιδιά τους με καισαρική ,ενώ οι υπόλοιπες που βιώνουν φυσιολογική γέννα δέχονται πάμπολλες αναίτιες ιατρικές παρεμβάσεις.

Η δύναμη της ιατρικής επιστήμης και γνώσης που χρησιμοποιείται για να σώσει τις ζωές μητέρων και νεογνών και να διευκολύνει προβληματικούς τοκετούς, πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιείται χωρίς ιατρική ένδειξη ,θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχολογική υγεία εκατοντάδων μητέρων και μωρών.

Οι γυναίκες, οι οποίες προσφέρθηκαν να γράψουν το γράμμα τους είναι μέλη ομάδων σχετικών με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό του facebook και ανάλογων forums. Το διαδίκτυο έφερε κοντά αυτές και πολλές ακόμα γυναίκες με τραυματικές εμπειρίες τοκετού, οι οποίες μέσα από τα λόγια αγνώστων ανακάλυψαν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Γιατροί, μαίες, βοηθοί μητρότητας και σύμβουλοι θηλασμού προστέθηκαν σε αυτά και με τον καιρό η σωστή γνώση και ενημέρωση έγινε δύναμη, που πραγματοποίησε το όνειρο αρκετών από εμάς, έναν φυσιολογικό τοκετό γεμάτο σεβασμό και αγάπη ή μια επαναληπτική καισαρική (με πραγματική αιτία) γεμάτη σεβασμό και αγάπη. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν έγινε έτσι όμως, τελικά διαλύθηκαν πολλά ερωτηματικά και τα άσχημα συναισθήματα εξανεμίστηκαν.


Η ιδέα της ανίκανης για γέννα μήτρας έδωσε τη θέση της στην αλήθεια.

Το βιβλίο διατίθεται διαδικτυακά και δωρεάν

1 σχόλιο:

Νινα είπε...

Τα θερμα μου συγχαρητηρια για αυτην σας την ειλικρινη προσπαθεια να προωθησετε το σεβασμο και την αγαπη στην, ευθραυστη ψυχικα και σωματικα, διαδικασια της γεννας! Ενα μεγαλο μπραβο και στο γεγονος οτι δημοσιοποιειτε δωρεαν το βιβλιο αυτο! Αυτο δειχνει τις αγνες σας προθεσεις, την αγαπη σας για τις μητερες και τα παιδια, τη σοβαροτητα με την οποια αντιμετωπιζετε ολη αυτη την αναιτια ιατρικοποιηση της γεννας, την ισχυρη θεληση να αλλαξει η νοοτροπια αυτων των συνθηκων, )τον σεβασμο στα ανθρωπινα δικαιωματα και με λιγα λογια, την ανθρωπια που τοσο λειπει απο τον τομεα αυτο! Το βιβλιο δεν το διαβασα ακομα, θα ηθελα ομως να ξερετε πως αισθανομαι περηφανη για εσας και το αφυπνιστικο σας πνευμα! Καλη τυχη και στηριξη να εχετε σε ο,τι κανετε!