Η Πρώτη Ωρα μετά τον Τοκετό: 7 λόγοι να μη σας ενοχλήσουν

Η φροντίδα που λαμβάνει το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννηση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μετάβασή του από τη μήτρα στην εξωμητριο ζωη. 

Σε έναν πολιτισμό που ως συνήθεια χωρίζει τις μητέρες απο τα μωρά για διαδικασίες ρουτίνας -όπως ο καθαρισμός,το ζύγισμα, η μέτρηση- τα περισσότερα μωρά πχάνουν αυτήν την κρίσιμη στιγμή της επαφης δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους, η οποία έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τους δυο. 


Δεδομένου ότι αυτές οι διαδικασίες δεν είναι απαραίτητες για την διατηρηση της ευημεριας της μητερας ή του μωρου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορουν να καθυστερήσουν πέραν της πρώτης κρίσιμης ώρας.


Η πρώτη ώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον πρώτο θηλασμό και στο δεσμο μητέρας-παιδιού και οικογένειας. Εκτός από την περιπτωση οπου η μητέρα ή το μωρό έχει ανάγκη από ιατρική βοήθεια, τα πρωτόκολλα του νοσοκομείου θα πρέπει να υποστηρίζουν αυτο το χρονικο διαστημα (τη μια ωρα) τόσο για φυσιολογικους τοκετους οσο για τοκετους με καισαρικη. 


Τι είναι Αδιατάρακτη Πρώτη ώρα; 

Τα μωρά γεννιούνται και αμέσως τοποθετούνται με την κοιλιά στο στομάχι της μητέρας τους. Μια ζεστή κουβέρτα θα πρέπει να τοποθετείται πάνω από τη μητέρα και το μωρό, για να κρατήσει τη μητέρα ζεστή. Αυτό επιβραδύνει την παραγωγή της αδρεναλίνης μέσα της, έτσι ώστε να μην παρεμβαίνει στην οξυτοκίνη και την προλακτίνη που παράγονται (απαραίτητες για το δεσιμο και το θηλασμό). 

Αυτή τη στιγμή, οι ανάγκες της μητέρας είναι απλες: ζεστασιά και ένα ήσυχο, ήρεμο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ακόμα σε τοκετο - ο πλακούντας και οι μεμβράνες δεν έχουν ακόμη γεννηθεί, και μήτρα της πρέπει να επανελθει πισω. 


Εδώ είναι 7 σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να μη διαταραχθεί η πρώτη ώρα μετά τον τοκετό: 


# 1: Εναρξη του θηλασμού 

Είναι αρκετά κοινό αυτές τις μέρες για το προσωπικό του νοσοκομείου να θέλει το μωρό να αρχίσει το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα. Εκτός από τη σημασία της έγκαιρης σιτισης για τη σύνδεση της μητέρας-μωρού και του δεσιματος, βοηθά επίσης να αποβληθεί ο πλακούντας πιο γρήγορα και εύκολα, μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη του φυσικου τρίτου στάδιου εδώ

Είναι συνηθισμενο οι φροντιστες να βοηθουν το μωρό να προσκολληθει πάνω στη θηλή, κατι το οποιο είναι αναγκαίο στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν τα μωρά που δεν έχουν εκτεθεί σε φάρμακα τοποθετούνται δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους και αφήνονται ανενόχλητα, θα ψαξουν ενστικτωδώς το στήθος της μητέρας τους και θα προσκολληθουν στη θηλή. Αυτό είναι γνωστό ως «breast crawl» και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από Σουηδους ερευνητές στη δεκαετία του 1980. Με περαιτέρω παρατήρηση ανακάλυψαν ότι τα μωρά γεννιούνται με έμφυτα ένστικτα που τα βοηθούν να βρουν τη θηλή της μητέρας τους, όπως και όλα τα νεογέννητα θηλαστικά. 


# 2:Ρύθμιση συστημάτων σώματος 

Τα μωρά που έχουν αφεθει δέρμα με δέρμα στις μητέρες τους για τις πρώτες ώρες αμέσως μετά τη γέννησή μπορουν ευκολοτερα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία και την αναπνοή τους. Τα νεογνά δεν είναι σε θέση να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, οπώς τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες, καθώς δεν έχουν τα ίδια μονωτικά επίπεδα λίπους. Έχουν περάσει εννέα μήνες σε ένα περιβάλλον με απόλυτα ελεγχόμενη θερμοκρασία. Αν τα μωρά χάσουν πάρα πολύ θερμοτητα, θα πρέπει να χρησιμοποιησουν περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο από ό, τι μπορουν να διαθέσουν, για να προσπαθήσουν και να κρατήσουν σταθερή τη θερμοκρασία τους. 

Μια αδιατάρακτη πρώτη ώρα δέρμα στο δέρμα μειώνει επίσης τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Τα νεογέννητα μωρά μπορουν να παράγουν γλυκόζη από τις αποθηκες ενεργειας του σώματος τους μέχρι να θηλάσουν καλά και είναι πιο πιθανό να το κανουν όταν παραμένουν  δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους. 


# 3: Προωθεί την Καθυστερημένη Απολινωση του Ομφαλιου Λωρου 

Αφήνοντας τον ομφάλιο λώρο ανέπαφο, ενώ εξακολουθεί να πάλλεται, επιτρέπει στα μωρά να παιρνουν ακομα οξυγόνο μέσω του πλακούντα, ενώ προσαρμοζουν την αναπνοή τους στους πνεύμονές τους. Όντας δέρμα με δέρμα με τις μητέρες τους, τα μωρά σταθεροποιήουν την αναπνοή, γεγονός που σημαίνει ότι ο λωρος τους θα παραμείνει ανέπαφος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δίνοντάς τους ετσι περισσότερες πιθανότητες να λάβουν ζωτικής σημασίας ερυθρά αιμοσφαίρια και να μειώσουν τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας (διαβάστε περισσότερα για την καθυστερημένη απολινωση του λωρου εδώ ). 

Ακόμα κι αν έχετε κανει καισαρική τομή,η καθυστερημένη απολινωση του λωρου είναι δυνατή, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Τελικά αυτό εξαρτάται από την προθυμία του γιατρου σας και τη δικη σας  κατάστασή. Μιλήστε στο γιατρο σας για να δείτε αν υποστηρίζει την καθυστερημένη απολινωση στην καισαρικη τομη. Είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρεπει να συζητησετε μαζι του


 # 4: Προωθεί τη συνδεση Μητερας-Μωρου

Η επαφη δερμα με δερμα μετά τη γέννηση επιτρέπει στη μητέρα και το μωρό να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Οι μητέρες που έχουν δερμα με δερμα το μωρο τους μετά τον τοκετό είναι πιο πιθανό να αισθάνονται σίγουρες και άνετες στην ικανοποίηση των αναγκών των μωρών τους από ό, τι εκείνες που δεν το εχουν. Η συνδεση είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του νεογέννητου. Οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο μιας γυναίκας αυξανονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι ώστε όταν το μωρό της γεννηθεο, να ανταποκρίνεται περισσότερο σε αυτή την ορμόνη που προάγει την μητρική συμπεριφορά. Η ωκυτοκίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, όταν θηλαζουν και κρατουν τα μωρά πανω τος δερμα με δερμα. 

Οι μητέρες που είχαν απο νωρίς δέρμα με δέρμα τα μωρά τους είναι πιο πιθανό να επιδείξουν συμπεριφορές συνδεσης αργότερα στη ζωή του παιδιού τους, όπως φιλιά, αγκαλιες, θετική ομιλία και ούτω καθεξής. 


Το δέρμα με δέρμα ειναι εφικτο για τις περισσότερες μητέρες με καισαρική τομή - μάθετε περισσότερα εδώ . 


# 5: Βελτιώνει το ποσοστο Επιτυχιας του Θηλασμου

Η έναρξη του θηλασμού και η διάρκεια του είναι πιθανό να είναι πιο επιτυχής με τα μωρά που ειναι απο νωρις σε επαφη δερμα με δερμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε χώρες όπου τα ποσοστά θηλασμού είναι σημεντικα μειωμενα σε λίγους μήνες μετά τη γέννηση, όπως η Αυστραλία, την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες για να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξη και η  υγεία. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την έναρξη του θηλασμού θα συμβάλει στην προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού για πολλές γυναίκες. 

Τα μωρά που αφήνονται να αυτο-τοποθετηθουν στο στηθος συνήθως έχουν καλύτερη πιθανότητα σωστής τοποθέτησης της γλώσσας κατα το θηλασμο. Αυτό μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα το θηλασμό καθως οι μητέρες βιώνουν μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερα προβλήματα . 


# 6: Προστατεύει από τις επιδράσεις του Διαχωρισμού 

Τα μωρά γεννιούνται έτοιμα να αλληλεπιδρασούν με τις μητέρες τους - ένα νεογέννητο μωρό που δεν έχει εκτεθεί σε υπερβολική φαρμακευτική αγωγή θα είναι σε εγρηγορση και το βλέμμα του με προσήλωση στο πρόσωπο της μητέρας του, αναγνωρίζοντας τη μυρωδιά της, τον ήχο της φωνής της και το άγγιγμα του δέρματός της. Η παραμονη με τη μητέρα του είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός μωρού και ο διαχωρισμός είναι απειλητικος για τη ζωή του. Τα μωρά γεννιούνται με πρωταρχικό ένστικτο ενός θηλαστικού να παραμείνουν μέσα στον ασφαλη χωρο της μητέρας, όπου υπάρχει ζεστασιά, ασφάλεια και διατροφή.

 Όταν τα μωρά χωρίζονται από τη μητέρα τους, διαμαρτυρονται δυνατά, εφιστώντας την προσοχή της μητέρας τους στην αγωνία τους. [...] Αν δεν είναι επανενωθουν με τη μητέρα τους, παρά τις διαμαρτυρίες τους, θα φτασουν σε μια κατάσταση απελπισίας - ουσιαστικά σταματανε και ησυχαζουν. Αυτό είναι εν μέρει ένα ένστικτο επιβίωσης για να αποφύγουν την προσέλκυση αρπακτικων, και τα συστήματα του σώματός τους επιβραδύνουν τη διατήρηση ενέργειας και θερμότητας. 


# 7: Φυσική Ενίσχυση του ανοσοποιητικου του μωρού σας 

Όταν τα μωρά γεννιούνται, προερχονται από ένα σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον στη μήτρα και σπέρνονται από τα βακτήρια της μητέρας τους. Αυτό εκπαιδεύει ουσιαστικά τα κύτταρα του μωρού να καταλάβουν ποια είναι «καλά» και «κακά» βακτήρια. Αυτό βοηθαει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολέμησουν τις μολύνσεις και να προστατεύθουν από νόσους στο μέλλον. 

Μια έρευνα δείχνει ότι, αν στα μωρά δεν δίνεται αυτή η ευκαιρία να εκτεθούν σε βακτήρια της μητέρας τους,επειδή δεν γεννηθηκαν κολπικά, δεν παρεμειναν δερμα με δερμα ή δεν θηλάσαν, τότε το ανοσοποιητικό τους συστημα δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να αυξάνεται έτσι ο κινδυνος νοσου του παιδιου στο μελλον.

Δερμα με δερμα επαφη και θηλασμος απο την αρχη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε να αυξήθει η έκθεση του μωρού σας σε βακτήρια, αν χρειάζεται να κανετε καισαρική τομή για ιατρικούς λόγους. Μάθετε περισσότερους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας εδώ

Συμβουλές για Σχεδιασμο αδιατάρακτης πρωτης ώρας μετά τη γέννηση 

Το να καταννοησετε καλυτερα πως μια αδιατάρακτη ώρα μετά τη γέννηση εχει επιπτώσεις στο θηλασμο, την ευημερια της μητέρας και την αναπτυξη του νεογέννητου, βοηθά στο να κανετε συνειδητές επιλογές σχετικά με την κρίσιμη αυτή περίοδο: 
Επιλέξτε καταλληλο γιατρο ή μαια για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για εναν φυσικο τοκετο και την πρωτη ωρα χωρις παρεμβασεις . Οι φροντιστές θα πρέπει να υποστηρίζουν την πρώτη ώρα και να αφήσουν τους ελέγχους ρουτίνας του μωρού μέχρι να είστε έτοιμοι. 
Δημιουργήστε ένα βέλτιστο περιβάλλον για τον τοκετο σας (ζεστη, χαμηλός φωτισμός, ήσυχα, ιδιωτικα, με υποστηρίξη). Αυτό ενισχύει τις σωστές ορμόνες για φυσικό τοκετό, ο οποίος μειώνει την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το διαχωρισμό από το μωρό σας. 
Βεβαιωθείτε οτι οι φροντιστές σας εχουν καταλάβει το σημαντικοτητα της καθυστερημενης απολινωσης του  ομφαλιου λωρου μέχρι να έχει σταματήσει να πάλλεται, έτσι το μωρό δεν μπορεί να διαχωριστεί από εσάς. 
Για την προώθηση της παραγωγής της ωκυτοκίνης και της προλακτίνης, βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον σας μετά τη γέννηση παραμένει ζεστο και ήρεμο.

Μετάφραση: Μιρέλλα Μάνεση

Πηγή:www.bellybelly.com.au

Δεν υπάρχουν σχόλια: