κακα κακακια κακουλινια και σκατουλες! ποτε να ανησυχησουμε και ποτε οχι?

χιλιοκοπιαρισμενο 
χιλιοποσταρισμενο 
χιλιοαναρτησμενο 
και χιλιαπαραιτητο σε ολες τις νεες μαμαδες!!


Μηκώνιο
Είναι πρασινωπό-μαύρο, σαν πίσσα, κολλώδες που μοιάζει με λάδι κινητήρα. Το μηκώνιο είναι τα πρώτα κακάκια του μωρού σας και περιέχουν αμνιακό υγρό, βλέννα, τα κύτταρα του δέρματος και άλλα υπολείμματα από τη μήτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε μυρίζουν ιδιαίτερα και έτσι δεν μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι μωράκι σας έκανε κακάκια και πρέπει να του αλλάξετε πάνα.

Όταν το μωρό σας γίνει 2 έως 4 ημερών, τότε τα κόπρανά του θα γίνουν πιο ανοικτά στο χρώμα και λιγότερο κολλώδη. Αυτή η αλλαγή είναι ένα σημάδι ότι ξεκίνησε να χωνεύει το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα και ότι ο εντερικός του σωλήνας λειτουργεί ομαλά.

Μπορεί να υπάρξουν τρεις κενώσεις κάθε μέρα, δέκα, ή ακόμη και είκοσι. Μερικές φορές κάποια μωράκια δεν κάνουν κακάκια την πρώτη εβδομάδα. Αυτό δεν απαιτεί κάποια αλλαγή στη δίαιτα ή συμπλήρωση της στο μωρό που θηλάζει το μωρό. Θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας.
μετάβαση από μηκώνιο σε κακάκια μωρού που έχει πιει γαλατάκι

Υγιή κακάκια των μωρών που θηλάζουν
Εάν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά, τα κακά του θα είναι κίτρινα ή ελαφρώς πράσινα και κρεμώδη. Μην σας παραξενέψει αν τρέχουν από τη πάνα και μοιάζουν με διάρροια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κόπρανα των μωρών που θηλάζουν μοιάζουν με μουστάρδα και το τυρί cottage. Επίσης έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Πολλοί την περιγράφουν ως ξινισμένο γιαούρτι. Οι απόψεις όμως ως προς την οσμή τους διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. 

Τα κακάκια του μωορύ που θηλάζει μπορεί να έχουν αρκετές παραλλαγές. Αν δείτε να έχουν μια πιο πράσινη απόχρωση, μην ανησυχήσετε. Το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι φάγατε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνετε συνήθως. Εάν το μωρό σας δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Διάρροια στο μωρό που θηλάζει
Τα κακάκια του είναι πιο υδαρή και πράσινα απ 'ότι συνήθως.Επίσης οι κενώσεις του είναι πολύ συχνές. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ιό, μια λοίμωξη του εντέρου, άγχος ή τροφική δυσανεξία. 

Υγιή κακάκια μωρών που πίνουν γάλα φόρμουλα (σε σκόνη)
Τα κακάκια του μοιάζουν με φυστικοβούτυρο και μπορεί να πάρουν πολλές αποχρώσει όπως καφέ, κίτρινο-καφέ ή πράσινο-καφέ. Η οσμή είναι πιο έντονη από ό,τι τα κακά του μωρού που θηλάζει και λίγο λιγότερο έντονη από τα κακά του μωρού που τρώει στερεά τροφή.

Κακάκια μωρού που παίρνει συμπλήρωμα σιδήρου
Εάν δίνετε στο μωρό σας συμπλήρωμα σιδήρου, τότε τα κακά του θα έχουν χρώμα σκούρο πράσινο ή σχεδόν μαύρο. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, αλλά είναι μια εντελώς φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού του μωρού σας. Αν παρ’ όλα αυτά σας φανούν τα κακάκια του πολύ μαυριδερά, θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, για να αποκλείσετε οτιδήποτε παθολογικό.
Το συμπλήρωμα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει και δυσκοιλιότητα.

Ένα μωρό που θηλάζει δεν χρειάζεται συμπληρώματα σιδήρου. Ο σίδηρος στο μητρικό γάλα είναι πολύ πιο βιοδιασπώμενη από οποιαδήποτε άλλη μορφή σιδήρου. 

Κακάκια μωρού που τρώει στερεά τροφή
Τα κόπρανα τείνουν να είναι καφέ ή σκούρο καφέ και παχύτερο από το φυστικοβούτυρο και μυρίζουν έντονα.

Κακά μωρού που είχε μερική πέψη της τροφής που έφαγε
Μέσα στα κακάκια του μπορεί να δείτε κομμάτια των τροφίμων ή να είναι  χρωματισμένα με ένα εκπληκτικό χρώμα του ουράνιου τόξου, όπως το κόκκινο, πορτοκαλί ή σκούρο μπλε. Το κόκκινο χρώμα θα μπορούσε να σημαίνει παντζάρια, το πορτοκαλί τα καρότα και σκούρο μπλε τα βατόμουρα.

Μην ανησυχήσετε! Υπάρχει πιθανότητα ορισμένα τρόφιμα να είναι εν μέρει μόνο εύπεπτα ή να ταξιδεύουν τόσο γρήγορα μέσω των εντέρων που δεν έχουν χρόνο να διασπαστούν εντελώς. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν το μωρό σας τρώει πολύ από ένα μόνο είδος τροφίμου ή δε μάσησε μια μπουκιά καλά, πριν να την καταπιεί.
Ο μόνος λόγος που πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας είναι αν δείτε ότι τα τρόφιμα που έχει φάει το μωρό δεν έχουν χωνευτεί καθόλου και εκείνος με τη σειρά του θα εξετάσει αν τα έντερα του μωρού σας μπορούν να απορροφήσουν την τροφή και τα θρεπτικά συστατικά σωστά.

Διάρροια
Μοιάζει με νερό που έχει χρώμα κίτρινο, πράσινο ή καφέ. Μπορεί ακόμα να βγει έξω από την πάνα.
Η διάρροια μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας μόλυνσης ή αλλεργίας. Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες και δε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει όμως να προσέξετε μήπως οι πολλές κενώσεις οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Καλέστε το γιατρό εάν το μωρό σας είναι 3 μηνών ή μικρότερο, έχει περισσότερες από τρεις ή τέσσερις διάρροιες ή συνεχίζει να έχει διάρροια για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες.

Είναι επίσης σοφό να καλέσετε τον γιατρό αν η διάρροια του μωρού σας περιέχει ορατό αίμα ή βλέννα.

Δυσκοιλιότητα
Αν τα κακάκια του μωρού σας είναι σκληρά και μοιάζουν με μικρό βότσαλο, τότε είναι φανερό ότι έχει δυσκοιλιότητα. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν το μωράκι σας κάνει κακάκια σκληρά, τότε δυσκολεύεται πολύ να αφοδεύσει και ίσως τα κόρπανα να περιέχουν λίγο αίμα από τον ερεθισμό του πρωκτού κατά την έξοδό τους.

Ένα ή δύο βοτσαλάκια- κακάκια δε μας προκαλούν ανησυχία, αλλά εάν το μωρό σας έχει τρία ή περισσότερα (ή αν δείτε αίμα), είναι καλύτερο να καλέσετε τον γιατρό. 
Πότε τα μωράκια εμφανίζουν δυσκοιλιότητα:
Η εισαγωγή των στερεών τροφών, η ευαισθησίαα σε πρωτεΐνες του γάλακτος ή σόγιας ή έλλειψη ανεκτικότητας σε κάποιο συστατικό του μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να δώσετε στο μωρό σας νερό, χυμό αχλαδιών ή δαμάσκηνων.

Κακά με βλέννα
Αν τα κακάκια είναι πρασινωπά, με ραβδώσεις και γυαλιστερά, σαν να έχουν μέσα αστραφτερές χορδές σημαίνει ότι υπάρχει βλέννα σε αυτά. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές όταν ένα μωράκι σας είναι κρυωμένο και έχεις βλεννίτσες και η βλέννα μέσω του σάλιου συχνά πηγαίνει αχώνευτη και βγαίνει με τα κακάκια.

Η βλέννα όμως μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή και αλλεργίας. Αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα ή εμφανίζεται στην πάνα του μωρού σας για δύο ή περισσότερες ημέρες, καλέστε τον γιατρό για να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.

Αιματηρά κακάκια
Το αίμα που μπορεί να δείτε στα κακάκια του μωρού σας μπορεί να είναι φωτεινό κόκκινο ή και μαύρο (που σημαίνει ότι έχει γίνει ήδη η  πέψη).

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε:
 - Αν δείτε κόκκινο αίμα στα κακάκια του γιατί μπορεί να είναι ένα σημάδι αλλεργίας σε πρωτεΐνες του γάλακτος.
 - Αν παρατηρήσετε δυσκοιλιότητα στο μωρό σας και δείτε σημάδια κόκκινου αίματος.
 - Αν δείτε διάρροια να αναμιγνύεται με κόκκινο αίμα, που μπορεί να υποδεικνύει μια βακτηριακή λοίμωξη.

Όταν το μαύρο αίμα εμφανίζεται σε πάνες ενός μωρού - συνήθως σε μικρές κηλίδες που μοιάζουν με μαύρα σποράκια παπαρούνας ή σουσάμι – ίσως συμβαίνει επειδή το μωρό θηλάζει και μπορεί να έχει καταπιεί αίμα από τις πληγωμένες θηλές της μαμάς. 
Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί κι από αλλεργία του μωρού στα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η μαμά του. Σε πρώτη φάση πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Υπάρχουν αμέτρητα τα μωρά που είχαν αίμα στα κακά τους, το οποίο υποχώρησε όταν σταμάτησε η μαμά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αλλεργία μπορεί να προκληθεί κι από το αγελαδινό γάλα και από το γάλα σόγιας. Μερικές φορές, αυτή η «μικρο-αιμορραγία» μπορεί να γίνει ορατή ως ραβδώσεις αίματος στην επιφάνεια των κοπράνων. Επίμονη εμφάνιση αίματος ή αύξηση του αίματος στα κόπρανα ή αίμα που αναμιγνύεται με βλέννα (που περιγράφεται ως "σταφίδα ζελέ") απαιτεί άμεση επικοινωνία με το γιατρό σας.

Αφρώδη πράσινα κακάκια σε μωρά που θηλάζουν:
Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε υπερπαραγωγή. Μην απογοητεύεστε! Ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σας θα βοηθήσει να ισορροπήσετε το θηλασμό. Η σίτιση του μωρού δύο έως τρεις φορές από τον ίδιο μαστό μπορεί να βοηθήσει πολύ, για να δείτε βελτίωση στα κακάκια του. Να θυμάστε ότι στην αρχή του θηλασμού το γαλατάκι που βγαίνει είναι αραιό, για να ξεδιψάσει το μωράκι σας. Στη συνέχεια βγαίνει το παχύ γάλα που το χορταίνει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην αλλάζετε στήθος αν δεν το έχει «αδειάσει» τελείως το μωράκι σας. Και στον επόμενο θηλασμό να ξεκινάτε από αυτό που τελειώσατε το θηλασμό την τελευταία φορά!!!
Πράσινα και βλεννώδη κακάκια:
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ιό. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο του λίγες μέρες και στη συνέχεια τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας.



Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό ως προς την παραγωγή ούρων και κοπράνων του μωρού τους. Υπάρχουν διαφορές και ιδιαιτερότητες που οι γονείς είναι καλό να έχουν υπόψη τους, διαφορές από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τον τρόπο θρέψης του παιδιού και ανάλογα με την ηλικία του.
ΟΥΡΑ
1η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Πρέπει να έχει τουλάχιστον μία (1) υγρή πάνα με ούρα.
Σύσταση: Τα ούρα μοιάζουν συμπυκνωμένα, κίτρινα, με πιθανή παρουσία ροζ κρυστάλλων.
2η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Το μωρό πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο (2) υγρές πάνες με ούρα.
Σύσταση: Τα ούρα μοιάζουν συμπυκνωμένα, κίτρινα, με πιθανή παρουσία ροζ κρυστάλλων.
3η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Τουλάχιστον τρεις (3) υγρές πάνες.
Σύσταση: Τα ούρα είναι πιο αραιωμένα. Είναι λιγότερο πιθανό να βρούμε ροζ κρυστάλλους.
4η ημέρα έως 6 εβδομάδων
Συχνότητα: Τουλάχιστον έξι (6) βαριά βρεγμένες πάνες ανά 24ωρο.
Σύσταση: Ούρα υποκίτρινα, καθαρά, με ελαφριά οσμή. Χωρίς κρυστάλλους.
Άνω των 6 εβδομάδων
Συχνότητα: Τουλάχιστον πέντε (5) βαριά βρεγμένες πάνες ανά 24ωρο. Άλλα μωρά έχουν την πρωινή πάνα γεμάτη, ενώ άλλα – ιδιαίτερα εκείνα που δεν τρώνε κατά τη διάρκεια της νύχτας – έχουν πρωινή πάνα με ούρα συμπυκνωμένα.
Σύσταση: Ούρα υποκίτρινα, καθαρά, με ελαφριά οσμή.
ΚΟΠΡΑΝΑ
Α. Σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά
1η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής το μωρό πρέπει να κάνει μία (1) τουλάχιστον φορά μαύρα κακά – το λεγόμενο μηκώνιο.
Σύσταση: Μαύρα ή πράσινα σκούρα.
2η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα με μηκώνιο.
Σύσταση: Μαύρα ή σκούρα πράσινα.
3η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα.
Σύσταση: Χρώμα καφεκίτρινο ή καφεπράσινο. Όχι μαύρο.
4η ημέρα έως 3-6 εβδομάδων
Συχνότητα: Τουλάχιστον τρεις (3) πάνες με κόπρανα στο 24ωρο. Τα συχνά κακά είναι ένδειξη και αξιόπιστο σημάδι ότι το μωρό πίνει μητρικό γάλα.
Σύσταση: Κόπρανα μαλακά, κίτρινα, κιτρινοπράσινα ή κιτρινοκαφέ. Όχι μαύρα. Σύσταση υδαρής, πάστας ή με «σπόρους». Χωρίς αίμα. Τα κακά του θηλασμού ποικίλουν από μέρα σε μέρα και από παιδί σε παιδί. Μπορεί κάποιες φορές να είναι πράσινα, λιγότερο ή περισσότερο νερουλά. Συνήθως δε μυρίζουν άσχημα.
Άνω των 3-6 εβδομάδων
Συχνότητα: Μεγάλη απόκλιση από βρέφος σε βρέφος. Από πολλές φορές την ημέρα έως μία φορά κάθε επτά ημέρες, όλα φυσιολογικά. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής, τα κακά με τον αποκλειστικό θηλασμό μπορεί να συνεχίζουν πολύ συχνά ή, αντίθετα, να αραιώσουν πολύ. Δεν υπάρχει τίποτε παθολογικό σε αυτές τις διαφορές και δεν πρόκειται για δυσκοιλιότητα, εφόσον τα κακά δεν είναι σκληρά και το μωρό δεν κλαίει όταν τα κάνει. Συνήθως μετά τον πρώτο μήνα σταματούν οι νυχτερινές κενώσεις.
Σύσταση: Κόπρανα πάντα μαλακά, κίτρινα, κιτρινοπράσινα ή κιτρινοκαφέ. Σύσταση πάστας ή με «σπόρους», υδαρής ή πιο σχηματισμένη.
Β. Σε βρέφη που παίρνουν ξένο γάλα
1η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής το μωρό πρέπει να κάνει μία (1) τουλάχιστον φορά μαύρα κακά – το λεγόμενο μηκώνιο.
Σύσταση: Μαύρα ή πράσινα σκούρα.
2η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα με μηκώνιο.
Σύσταση: Μαύρα ή σκούρα πράσινα.
3η ημέρα της ζωής
Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα.
Σύσταση: Χρώμα καφεκίτρινο ή καφεπράσινο. Όχι μαύρο.
4η ημέρα έως 3-6 εβδομάδων
Συχνότητα: Τα κακά της διατροφής με ξένο γάλα είναι καθημερινά, τουλάχιστον μία (1) φορά το 24ωρο.
Σύσταση: Πάστα, σχηματισμένα, χρώμα μουστάρδας. Μυρίζουν περισσότερο από τις κενώσεις του θηλασμού. Δυσκοιλιότητα έχουμε εάν είναι σκληρά, προκαλούν πόνο και κλάμα στο μωρό ή έρχονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.
Άνω των 3-6 εβδομάδων
Συχνότητα: Τα κακά της διατροφής με ξένο γάλα είναι καθημερινά, τουλάχιστον μία (1) φορά το 24ωρο. Συνήθως μετά τον πρώτο μήνα σταματούν οι νυχτερινές κενώσεις.
Σύσταση: Πάστα, σχηματισμένα, χρώμα μουστάρδας. Μυρίζουν περισσότερο από τις κενώσεις του θηλασμού. Δυσκοιλιότητα έχουμε εάν είναι σκληρά, προκαλούν πόνο και κλάμα στο μωρό ή έρχονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.
Γ. Σε βρέφη που παίρνουν μεικτή διατροφή
Οι κενώσεις είναι κάτι ενδιάμεσο σε συχνότητα και σύσταση μεταξύ διατροφής με ξένο και με μητρικό γάλα. Αν το μωρό λαμβάνει κυρίως ξένο, θα έχει λίγες φορές την ημέρα και πιο σχηματισμένα κόπρανα, ενώ εάν κυρίως θηλάζει, θα εμφανίζει περισσότερες φορές την ημέρα και λιγότερο σχηματισμένα κόπρανα.


Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2010

5 σχόλια:

Eleni είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για το πολύ ενδιαφέρον σας άρθρο!

Unknown είπε...

Emperiexei ta panta!!bravo euxaristoume!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ!!!!!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ!!!!!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ!!!!!