Θηλασμός και ΚΑΦΕΙΝΗ

Τι επίδραση στο  θηλασμό έχει η κατανάλωση καφεΐνης απο τη μητερα ;


''THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING'', page 225, αναφέρει ότι η ποσότητα της καφεΐνης σε πέντε ή λιγότερα φλιτζάνια καφέ (λιγότερο από 750 ml) δεν θα προκαλέσει πρόβλημα για τις περισσότερες μητέρες και μωρά.  

Το βιβλίο ''BREASTFEEDING ANSWER BOOK'', page 98,  θυμίζει στις μητέρες πως όταν αναφέρεται η πρόσληψη καφεΐνης, να θυμάστε όλες τις πηγές καφεΐνης όπως όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, ορισμένα αναλγητικά, ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα, και άλλα φάρμακα. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη η οποία μπορεί να λειτουργήσει όπως η καφεΐνη, τόσο της μητέρας και των συστημάτων του μωρού. Ένα μωρό που βρίσκεται σε διέγερση με καφεΐνη θα έχει έντονο βλεμμα , θα είναι δραστήριο,σε εγρήγορση και ίσως ιδιότροπο.

Στο ''Breastfeeding: A Guide For the Medical Profession'' (fifth edition), by Ruth A. Lawrence, M.D. and Robert M. Lawrence, M.D., page 369,οι συντάκτες γράφουν:"Η πρόσληψη καφεΐνης έχει συζητηθεί αρκετά, διότι αποτελεί συχνή ανησυχία, αλλά τα στοιχεία που παρέχονται στα περισσότερα σχόλια είναι παραπλανητικά. Με μια δεδομένη δόση καφεΐνης που είναι συγκρίσιμη με εκείνη σε ένα φλιτζάνι του καφέ, το επίπεδο στο γάλα είναι χαμηλό , (1% του επιπέδου στην μητέρα) και το επίπεδο στο πλάσμα του βρέφους είναι επίσης χαμηλό. Ωστόσο, η καφεΐνη δεν συσσωρεύεται στο βρέφος. "Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι «Το κάπνισμα έχει παρατηρηθεί να αυξάνει την επίδραση της καφεΐνης" Η ίδια πηγή αναφέρει επίσης άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η ικανότητα του μωρού να μεταβολίζει την καφεΐνη αναπτύσσεται από τρεις έως τέσσερις μήνες της ηλικίας.
Εάν μια μητέρα υποψιάζεται πως το μωρό της αντιδρά στην καφεΐνη, μπορεί να προσπαθήσει να αποφυγει την καφεΐνης από όλες τις πηγές (καφές, τσάι, αναψυκτικά, φάρμακα, σοκολάτα) για δύο έως τρεις εβδομάδες. Οι μητέρες θα πρέπει να έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι η απότομη διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα για τη μητέρα. Εάν η διέγερση είναι η αιτία της αϋπνίας του μωρού, τότε θα αρχίσει να ακολυθεί πιο φυσιολογικά μοτίβα ύπνου από λίγες ημέρες έως και δύο εβδομάδες μετά την στιγμη που η μητέρα του θα βγάλει την καφεΐνη από τη διατροφή της.

Αν νομίζετε ότι το νεογέννητο παιδί σας μπορεί να επηρεαστεί από την καφεΐνη, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο "Newborns Who Confuse Day and Night.".
Αν δεν είναι ένα αλλεργικό, οι επιδράσεις της καφεΐνης αναφέρονται στο FAQ about allergies.

απο LLLI

Δεν υπάρχουν σχόλια: