Το σμηγμα των νεογεννητων και το πρωτο τους μπανιο

Vernix caseosa: Το θαυματουργό σμήγμα
Οι φωτογραφιες των νεογεννητων και οι διαφημισεις προιοντων καθαρισμου μας εχουν συνηθισει στην εικονα του πεντακαθαρου και βελουδενιου μωρουδισιου δερματος. Ομως καθως το μωρακι γεννιεται στην πραγματικοτητα ειναι καλυμμενο με μια κρεμωδη ουσια, ειτε πολυ ειτε λιγο, η οποια για πολλα χρονια αντιμετωπιζοταν ως "βρωμια". Το νεογνο εφευγε αμεσως απο τη μητερα του για να κανει το πρωτο του μπανιου να καθαριστει και να επιστρεψει "ετοιμο" για αγκαλιες.
Αυτη η ουσια γνωστη ως σμηγμα λεγεται και vernix caseosa.
Που βρηκε το εμβρυακι τοσο σμηγμα?! 
Αποτελειται κυριως από νεκρά κύτταρα του δέρματος του εμβρύου, απο πρωτεινες, από την εμβρυϊκή λιπαρότητα του δέρματος, και το lanugo δηλ το χνούδι που έχουν μωρακια σε όλο το σώμα τους, το οποιο ειναι περισσοτερο στα προωρα μωρακια . Το σμηγμα ειναι περισσοτερο στα μωρακια απο 38 εως 40 εβδομαδων , ενω λιγοστευει σιγα σιγα μετα απο αυτη τις 40. 

Σε τι χρησιμευει?
Πριν τον τοκετο προστατεύει το δέρμα του εμβρυου.
Κατα τον τοκετο το βοηθαει να περασει ευκολοτερα  το γεννητικο καναλι.
Μετα τον τοκετο λειτουργει ως φραγμος μικροβιων καθως επισης συμβαλλει στην ενυδατωση του δερματος. 
Εχουν γινει διαφορες μελετες για να αποσαφηνηστει η χρησιμοτητα του σμηγματος. Μια απο αυτες , η οποια εγινε στη Σουηδια και την Ισλανδια, βρηκε πως το vernix caseosa φερει πολλα αντιμικροβιακα πολυπεπτιδια , τα οποια εχουν ενεργο βιολογικο ρολο εναντι στην μικροβιακη εισβολη μετα τη γεννηση. 
Τα τελειόμηνα μωρά έχουν λιγότερο vernix επειδή ο επιφανειοδραστικός παραγοντας που παραγεται από το ώριμο πλεον αναπνευστικο συστημα του εμβρύου, αναμιγνύεται με το αμνιακό υγρό και προκαλεί την σταδιακή απελευθέρωση του σμήγματος από το δέρμα. Το εμβρυο συνεχως καταπινει το εμνιακο υγρό που περιεχει το σμηγμα κι ετσι του παρεχεται μια αμεση και εμφυτη ανοσολογικη αμυνα.
Συμφωνα με μια αλλη ερευνα στη Γερμανια, το σμήγμα δρα ως ενα προστατευτικο φιλμ , χαρη στη χοληστερολη , τα ελευθερα λιπαρα οξεα και τα ceramides που περιεχει.προστατεύει Ετσι λειτουργει σαν ενα ειδος μονωσης σε οποιο περιβαλλον βρισκεται το μωρο -υγρο στην εμβρυικη ζωη και ξηρο στην νεογνικη-.Τα μωρά που διατήρησαν για αρκετή ώρα μετά τη γέννηση τους το σμηγμα τους, είχαν πιο υγιή επιδερμίδα και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Συμπερασματικα:
Δεν προκειται για καποιο ειδος βρωμιας, αντιθετως είναι απαραίτητο και προστατευτικο για το μωρό σας.
Μπορειτε να ζητησετε απο τη μαια σας να μη γινει αμεσως το πρωτο μπανιο του μωρου αλλα να το καθυστερησετε για καποιες μερες. Αλλωστε τα νεογεννητα δεν λερωνονται, βρισκονται μονο στην αγκαλια σας!
Σκουπιστε μονο τα ματακια και τους αεραγωγους του μωρου σας απαλα με μια πετσετουλα και αφηστε το υπολοιπο σμηγμα στο κορμακι του να το προστατευει και να το ενυδατωνει.

Η μυρωδια του βοηθαει το μωρακι να νιωθει ασφαλεια και με αυτον τον τροπο διευκολυνεται η εναρξη του θηλασμου.

Συμπεριλαβετε τις επιθυμιες σας σχετικα με το μπανιο του μωρου σας στο ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ που θα συνταξετε και θα συζητησετε με το γιατρο και τη μαια σας πρινα πο τον τοκετο.


~Μιρέλλα Μάνεση~


Δεν υπάρχουν σχόλια: