Εγκυμοσύνη και Θηλασμός (Β)

Παραγωγή γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι περισσότερες μητέρες που θηλάζουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, διαπιστώνουν ότι η παραγωγή γάλακτος μειώνεται στα μέσα της εγκυμοσύνης, ενώ μερικές φορές ήδη από τον πρώτο μήνα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ώριμο γάλα κάνει επίσης μια βαθμιαία αλλαγή σε πρωτόγαλα το οποίο παράγεται κατά τη γέννηση. Η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης καθώς παράγεται το πρωτογαλα.
Γιατί η παραγωγή γάλακτος συνήθως μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια θεωρία για την αιτία της μειωμένης παραγωγης γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Flower 2003) είναι ότι η προγεστερόνη κάνει τους λοβούς του μαστικού αδένα διαπερατούς, ή "τους δημιουργεί διαρροή", έτσι ώστε να μην μπορουν να αποθηκεύσουν το γάλα καλά. Κατά τη γέννηση (3ο σταδιο - γεννηση του πλακούντα)τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται εντυπωσιακά, επιτρέποντας στην προλακτίνη να αναλάβει δράση. Η προλακτίνη κάνει τις κυψελίδες αδιαπέραστες, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την επιστροφή της άφθονης παραγωγής γάλακτος.

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος εξαρτάται από την επαρκή εκκένωση των μαστών, αλλά η ρύθμιση μέσω της προσφοράς και της ζήτησης γάλακτος συνήθως δεν διατηρείται όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Η μείωση στην παραγωγή γάλακτος συμβαίνει συνήθως , παρά τη συνεχή και αυξημένη συχνότητα θηλασμού, αν και μια μειοψηφία των έγκυων μητέρων δεν αντιμετωπίζουν μείωση στην παραγωγή γάλακτος.Προφανώς, αν το παιδί σας θηλάζει λιγότερο,τότε η παραγωγή θα μειωθεί γρηγορότερα.
Όταν η παραγωγη γάλακτος αρχίζει να μειώνεται, το θηλάζον μωρό σας μπορεί να ανταποκριθεί αυξάνοντας ή μειώνοντας τη συχνότητα θηλασμού. Το παιδί σας πιθανότατα θα κάνει μειωμένη πρόσληψη γάλακτος τρώγοντας περισσότερα στερεά (πράγματι τα αυξημένη λήψη στερεάς τροφής είναι ένας τρόπος, τον οποιο οι έγκυες μητέρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να μείωσουν την προσφορά γάλακτος). Μπορείτε να ενθαρρυνετε την αύξηση στερεων τροφων - απλά να έχετε κατά νου ότι εάν το μωρό σας είναι κάτω από ένα έτος, το γάλα πρέπει να είναι / πρωταρχική πηγή της διατροφής του -. Όσο το μωρό σας κερδίζει βάρος επαρκώς και θηλαζει τουλάχιστον 3-4 φορές την ημέρα, είναι απίθανο να χρειαστεί μια πρόσθετη πηγή  γάλακτος (βλέπε Το μεγαλύτερο μωρό μου παίρνει αρκετό γάλα; ).
Πολλές μητέρες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση βρώμης μία φορά την ημέρα βοηθά στην παραγωγη του γάλακτος τους. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγης, αλλά οι ειδικοί δεν συμφωνούν, όσον αφορα στην ασφαλή χρήση τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αλλαγές στη σύνθεση του γάλακτος
Μία μελέτη συνέκρινε τις αλλαγές στο γάλα δύο θηλάζουσων εγκύων μητέρων για τους δύο πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σε καθημερινη βαση με αυτές δυο θηλάζουσων μητέρων που ακολουθούσαν σταδιακό απογαλακτισμό.  (Prosser, Saint & Hartmann 1984). Οι αλλαγες στη σύνθεση και την ποσότητα του γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν παρόμοιες με αυτές κατά τη διάρκεια της σταδιακού απογαλακτισμόυ, αλλά οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνέβησαν παρά τη συνεχή ή αυξημένη ζήτηση, και λιγοτερο ως συνεπεια στη μείωση της συχνότητας του θηλασμού.
Εγκυμοσύνη

Σταδιακός απογαλακτισμός

Αυξημένο νάτριο, πρωτεΐνεςΑυξημένο  νάτριο, πρωτεΐνες
Μειωμένη γλυκόζη, λακτόζη, κάλιοΜειωμένη γλυκόζη, λακτόζη, κάλιο
Αλλαγές που δεν είχαν σχέση με τη συχνότητα θηλασμουΑλλαγές  συσχετίζονται στενά με τη μείωση της συχνότητας θηλασμού

Πηγή:  Prosser CG, Saint L, Hartmann PE. Mammary gland function during gradual weaning and early gestation in women. Aust J Exp Biol Med Sci. 1984 Apr;62 ( Pt 2):215-28.

Οι αλλαγές που συνοδεύουν τη μείωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσουν τη γεύση του γάλακτος, και μάλιστα μερικά νήπια που θηλάζουν αναφέρουν στη μαμα τους την αλλαγή αυτή. Όταν το γάλα είναι ως επί το πλείστον / κυρίως πρωτόγαλα, η γεύση μπορεί να αλλάξει και πάλι. Σε μερικά βρέφη δεν αρέσει η αλλαγή της γεύσης (ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής) και μπορεί να αποθηλάσουν. Σε κάποια αρέσει. Άλλα, είτε δεν φαίνεται να παρατηρούν την αλλαγή, συνεχίζουν να θηλαζουν παρά την αλλαγή, ή απλά δεν τους πειράζει.
Θα παράγω πρωτόγαλα;
Ναι. Η μετάβαση μεταξύ ώριμου γάλακτος και πρωτογαλακτος αρχίζει, κατά μέσο όρο, μεταξύ του 4ου και 8ου μήνα της εγκυμοσύνης, αλλά μερικές μητέρες αρχίζουν να παράγουν πρωτόγαλα κάπως νωρίτερα. Πολλές μητέρες που θηλάζουν κατα την εγκυμοσύνη διαπιστώνουν ότι το γάλα τους είναι ως επί το πλείστον πρωτόγαλα κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πριν γεννηθεί το μωρό. Θα συνεχίσετε να παράγετε πρωτόγαλα σε όλο το δεύτερο μέρος της εγκυμοσύνης σας - τα μεγαλύτερα θηλάζοντα μωρά σας δεν μπορουν "να το πιουν όλο."
Πρωτόγαλα και αλλαγή στα κοπράνα του μεγαλύτερου παιδιού
Αν μεγαλύτερο παιδί σας πιει μια καλή ποσότητα πρωτογάλακτος (είτε πριν είτε μετά τη γέννηση), η φυσική καθαρτική επίδραση του πρωτογάλακτος μπορεί να του προκαλέσει πιο χαλαρές και πιο συχνές κενώσεις. Τα κόπρανα θα επιστρέψουν στην κανονική τους μορφη μόλις το πρωτόγαλα σας αντικατασταθεί πλήρως με ώριμο γάλα. 

Αλλαγές στο γάλα μετά τη γέννηση
Κατά τη γέννηση, η ξαφνική μείωση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων (και η αύξηση που προκύπτει στα επίπεδα προλακτίνης), που εμφανίζεται με την γέννηση του πλακούντα προκαλεί την παραγωγή του πρωτογάλακτος και σηματοδοτεί το κατεβασμα του γαλακτος. Μόλις γεννηθεί το μωρό σας , η ποσότητα του χρόνου που παράγεται πρωτόγαλα είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι το ώριμο γάλα σας θα αρχίσει να έρχεται μέσα σε λίγες ημέρες.
Θα έχω αρκετό γάλα για δύο παιδια;
Τόσο η έρευνα οσο και τα ανεπίσημα στοιχεία μας διαβεβαιώνουν ότι μια μητέρα που θηλαζει δύο ή περισσότερα παιδιά (οταν θηλαζουν αδέλφια, δίδυμα ή περισσότερα) έχει την ικανότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος (βλέπε Saint, Maggiore & Hartmann 1986)). Σε μία μελέτη μια μητέρα που θήλαζε παράλληλα το μικρο και το μεγαλο της παιδι για 7 μηνες, παρήγαγε διπλή ποσοτητα γάλακτος (βλέπε Prosser 1984 ). Όπως σε οποιαδήποτε σχέση θηλασμου, παράγοντες όπως η χειρουργική επέμβαση για μείωσης του στήθους ή η υιοθεσια μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται, αλλά το μόνο πρόβλημα που αναφέρεται σε γενικές γραμμές στις γυναικες που κανουν tandem είναι η υπερπaραγωγή , και όχι η ανεπαρκεια. 
Δείτε εδω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατήρηση και την αύξηση της προσφοράς γάλακτος.
Μεταφραση Μιρελλα Μανεση
απο εδω

2 σχόλια:

spilia είπε...

ΤΙ ΠΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ? ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ???

Unknown είπε...

''This sculpture located in Nami Island, Korea is of a smiling and happy nursing mother. This sculpture represents the full balancing act of maternity''