MICROBIRTH - Εντυπώσεις



Υπεροχη προβολη!
Η ταινια δεν ειχε να δωσει πολλα απο θεμα γνωσης αλλα ειχε ενα πολυ βασικο, την επιστημονικη επιβεβαιωση ολων αυτων  που διαισθανομαστε.Η καισαρικη εχει συσχετισθει με πολλες παθησεις και επιβλαβεις καταστασεις που επιβαρυνουν το νεογνο ή θα το επιβαρυνουν στην ενηλικη ζωη του. (αναπνευστικα προβληματα, ασθμα, διαβητης τυπου 1, παχυσαρκια, κα) 
δειτε εδω παλαιοτερη αναρτηση

Ο 'μικροβιόκοσμος' (το μικροβιωμα) το οποιο παιρνει το αποστειρωμενο εμβρυο περνωντας απτο γεννητικο καναλι ειναι υψιστης σημασιας ,διοτι ειναι αυτο που θα καθορισει το ανοσοποιητικο του και την αντιδραση του στις αρρωστιες για ολη τη ζωη του. Είναι το φυσικό του περιβάλλον ,το οποιο χρειαζεται ο οργανισμος του να φιλοξενησει και να συμβιωσει μαζι του για μια ζωη. Τα παιδια που γεννιουνται με καισαρικη δεν παιρνουν αυτα τα μικροβια απο τη μητερα αλλα εκτιθενται σε αλλα ,πιθανοτατα του νοσοκομειου οπου γεννηθηκαν, με τα οποια ομως δεν ειναι σε θεση να 'συνεργαστουν' ενω μπορουν να τους δημιουργησουν προβληματα.

Μια επαναστατικη μεθοδος για να ξεπερατσει αυτο το εμποδιο παρουσιασε μια ερευνητρια η οποια εκανε το εξης: Λιγη ωρα πριν γεννηθει το μωρο παιρνει μια γαζα 8εκ χ 8εκ ,τη  διπλωνει σαν βενταλια και την βυθιζει στον κολπο της γυναικας. Επειτα τη φυλαει σε αποστειρωμενο δοχειο. Αφου γεννηθει το  παιδι με καισαρικη ,το πρωτο που γινεται μετα την εξοδο του, ειναι να περασουν τη γαζα απο το προσωπο και το σωμα του 'εμποτιζοντας' το ετσι με τα υγρα που θα ερχοταν σε επαφη αν ειχε γεννηθει κολπικα. Τα αποτελεσματα αυτης της μεθοδου θα παρουσιαστουν σε 2-3 χρονια οπου θα ολοκληρωθει η ερευνα. Εντουτις η ερευνητρια αποφασισε να δημοσιευσει την μεχρι τωρα πορεια η οποια δειχνει πως τα παιδια ,στα οποια ακολουθηθηκε αυτη η πρακτικη, ειναι σχεδον οπως τα παιδια που γεννηθηκαν φυσιολογικα.

Εχουμε ηδη πει στο πλανο τοκετου και στις συζητησεις μας, τη σημασια του να μην γινεται αμεσα το πρωτο μπανιο στο νεογγενητο. Ολοκληρη η ταινια ηταν μια τρανη αποδειξη αυτης της αποψης.Για μενα ηταν μεγαλο σοκ το γεγονος οτι, το προηγουμενο βραδυ διαβαζα βιβλιο καθηγητη γυναικολογου,το οποιο διδασκεται στο τει μαιευτικης και ελεγε: '' ο ανθρωπος γεννιεται ρυπαρος, περιβαλλεται απο βλεννες, αιμα, υγρα κτλ και για αυτο το πρωτο πραγμα που του συμβαινει ειναι ο καθαρισμος,συνηθεια που τον ακολουθει μια ζωη''. Ειναι πολυ απογοητευτικο το να βλεπεις ποσο μακρια απο την πραγματικοτητα ειμαστε...οχι μονο εμεις η μητερες και η κοινωνια γενικα αλλα ακομα και η ιατρικη κοινοτητα και οι ανθρωποι που αναλαμβανουν τη γεννηση του παιδιου μας!!

Μια απτις βασικες ανησυχιες που μετεδιδε η ταινια ηταν η παραδοχη οτι τα επομενα χρονια  ο κοσμος θα αποτελειται κατα μεγαλο ποσοστο απο αρρωστους ,κατι το οποιο θα κανει την παγκοσμια οικονομια υγειας να καταρρευσει. Αυτο θα γινει λογω των παρεμβασεων στο μικροβιωμα των παιδιων που γεννιουνται αλλα και μετεπειτα στη ζωη τους, (λογω καισαρικης ή χρησης αντιβιωτικων , τροπου ζωης κτλ) τα οποια θα ειναι ολο και πιο επιρρεπη σε μη μεταδιδομενες ασθενειες. Καποιος απο τους επιστημονες της ταινιας ειπε πως ακομα κι αν κανουν λαθος για ολα αυτα ,τοτε με το να προσπαθησουμε τωρα να αλλαξουμε δεν θα εχουμε τελικα χασει τιποτα. Ενω αν ολες οι ενδειξεις που εχουν ειναι αληθεις και πραγματι αποδειχθει αυτο το σεναριο ,τοτε αν δεν κανουμε κατι τωρα ,θα ειναι καταστροφικο.

Μεγιστη σημασια δοθηκε και τονιστηκε πως το 'κακο' της καισαρικης τομης μπορει να μετριαστει απο τακτικες φιλικες προς τα βρεφη οπως η δερμα με δερμα επαφη, η αγκαλια, ο θηλασμος αποκλειστικα μεχρι 6 μηνων και οσο γινεται για πανω απο 1-2 χρονια και αλλα. Αυτη ειναι η 'ελπιδα' μας και ο τροπος να ανατρεψουμε την πορεια των πραγματων. 

Παροτι η ταινια ειχε βαρυγδουπη αναφορα στα προβληματα που θα αντιμετωπισουμε τα επομενα χρονια λογω των παρεμβασεων μας στη γεννα των παιδιων, ισως τελικα αυτο να μην λειτουργησει ως απειλη ή ενοχες για τον καθενα μας αλλα ως κινητρο για αλλαγη. Συμφωνησαμε ολοι ,στο τελος της προβολης ,πως η πληροφορια πλεον υπαρχει αλλα ειναι οφελος ολων μας προς την κοινωνια και τα παιδια μας να τη μεταδωσουμε καθενας με τον τροπο του.

Ευχαριστουμε θερμα τους διοργανωτες και τους συντελεστες της προβολης

Mιρέλλα Μάνεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: