Οταν χανεις το δικαιωμα να γεννησεις... ξενιτευεσαι!


Στις περισσοτερες περιοχες της Ελλαδας σημερα υπαρχει και καποιος γυναικολογος σε κοντινη αποσταση. Παρολα αυτα παρατηρειται ενα περιεργο φαινομενο τωρα τελευταια...
Αρκετες γυναικες επιλεγουν “να παρουν τους δρομους” με την κοιλια τουρλα (που λεει και ο λαος) και μαλιστα σε μακρινες περιοχες, κανοντας μπαχαλο δουλεια, σπιτι, οικογενεια, καθημερινοτητα και .. τσεπη , απλα και μονο για να βρουν τον ενα και μοναδικο γιατρο που αναζητουν -λες και ειναι ο ερωτας της ζωης τους-

Αρχικα μπορει να πει κανεις “εντελως παραλογη αποφαση”. Μιλωντας με μερικες απο αυτες τις γυναικες ομως , αμεσως καταλαβαινουμε πως ο πραγματικος λογος ειναι ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Ολες τους εχουν εχουν ηδη ενα παιδι, το οποιο γεννηθηκε με καισαρικη. Αναιτια ή μη δεν εχει σημασια στο παρον αρθρο. Διανυοντας τη δευτερη εγκυμοσυνη τους και πληρώντας ΟΛΕΣ τις διεθνως ιατρικα αποδεκτες προυποθεσεις , ωστε να μπορει μια εγκυος να θεωρειται υποψηφια για Φυσιολογικο Τοκετο μετα απο Καισαρικη (VBAC), βρεθηκαν στη δυσαρεστη θεση της μη επιλογης.

Η συνηθης αντιμετωπιση αυτων των γυναικων που εχουν προηγηθεισα καισαρικη τομη (δεν ειναι και λιγες αν σκεφτει κανεις πως ειμαστε νουμερο 1 χωρα παγκοσμιως σε καισαρικες τομες με ποσοστο 70-80%), ειναι να προγραμματιζονται για επαναληπτικη καισαρικη τομη γυρω στις 38 εβδομαδες , παρα το γεγονος οτι το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) εδωσε γραπτή οδηγία τον Ιούνιο 2013 να μη γεννιουνται για κανενα λογο τα μωρα πριν τις 39 εβδομαδες εκτος κι αν κινδυνευει η ζωη τους.



Η ημερομηνια της καισαρικης τομης ειναι κατι που δηλωνεται σαν τελεσιδικο στις γυναικες χωρις φυσικα να τους δινεται επιλογη, πληροφορηση γυρω απο το vbac ή να συνυπολογιζεται οποιαδηποτε επιθυμια τους.
Προς ντροπη του κλαδου δυστυχως, τις περισσοτερες απο αυτες τις γυναικες τις εχουν ειρωνευτει , κατακρινει ακομα και χλευασει για την αποφαση τους να γεννησουν φυσιολογικα το δευτερο παιδι τους.

Απο Λευκαδα, Ναξο, Ροδο, Τριπολη Αρκαδιας, Κρητη, Μαννα Κορινθιας και Καλαματα σε Αθηνα και απο Αλεξανδρουπολη και Γιαννενα σε Θεσσαλονικη!

Η Εφη Αραβανη αλλαξε γιατρο στις 37 εβδομαδες , εμεινε με το μεγαλυτερο παιδι της για ενα μηνα στην Αθηνα , με αποτελεσμα να γεννησει στις 40+1, 14 μέρες μετα την προγραμματισμενη καισαρικη που ειχε αποφασισει ο πρωην γιατρος της. Το προβλεπομενο κοστος τοκετου αλλαξε κατα πολυ καθως θα γεννουσε σε δημοσιο , ενω τελικα η επιλογη του VBAC ειναι εφικτη μονο ιδιωτικα.. Το οφελος του μωρου της αυτες τις 14 ημερες μεσα στη μητρα της ανεκτιμητο. Εζησε μια εμπειρια “μοναδικη, μαγικη , απιστευτη, καταπληκτικη αλλα οπως λεει ενοχικη απεναντι στο πρωτο της παιδι”.

Η Μαρια Φουτακογλου αφησε το πρωτο της παιδι στη Ναξο και τους δικους της με το φοβο αν θα γυρισει ζωντανη (τουλαχιστον οσοι δεν ειναι γιατροι εχουν το δικαιωμα της αγνοιας..) και πηγε στην Αθηνα “για το καλο του μωρου της και το δικο της” οπως λεει η ιδια. Γεννησε με καισαρικη το δευτερο παιδι της, απολυτα ικανοποιημενη απο την επιλογη και την εμπειρια της, ευτυχισμενη και τυχερη (και με ενα κειμενακι που μου εστειλε γεματο θαυμαστικα :) )


Η Βασιλικη Οικονομου εφυγε απο την Αλεξανδρουπολη κι εφτασε ως τη Θεσσαλονίκη μαζι με το παιδι της και τη στηριξη των δικων της, αφηνοντας πισω εναν γιατρο που της ειπε πως ναι μεν θα την περιμενει μεχρι τις 40 εβδομαδες , αλλα στην πορεια το ξεχασε.. Σκοπος της ηταν να γεννησει “με αξιοπρεπεια , την ωρα που το μωρο της θα ηταν ετοιμο και να ζησει το μεγαλειο της γυναικειας φυσης”.

Η Δ.Κ. αποφασισε να φυγει απο την Τριπολη χωρις το παιδι της και να παει στην Αθηνα την ημερα που ξεκινησαν οι πονοι. Οσοι γιατροι ειχε βρει ελεγαν “ναι αλλα..”. Το κοστος ανεβηκε κατα πολυ , ο τοκετος ειχε πονο αλλα επελεξε “να γεννησει με σεβασμο το μωρο της οταν αυτο θα ειναι ετοιμο και δεν ηθελε με τιποτα να ξαναπερασει ολο αυτο της πρωτης γεννας”

Η Περσεφονη Λιαπακη εφυγε με την οικογενεια της απο τη Ροδο στην 38η εβδομαδα και ηρθε στην Αθηνα για ενα μηνα. Στο νησι της δεν υπηρχε κανενας γιατρος να συζητησει την επιθυμια της. Νοικιασε σπιτι και μαζι με τα μεταφορικα το κοστος του τοκετου της αυξηθηκε κατα 1000 ευρω. Γεννησε φυσιολογικα σε τρεις ωρες χωρις να χρησιμοποιησει επισκληριδιο, καταφερε “να συγχωρεσει τον εαυτο της για την πρωτη της γεννα, ενω πιστευει πως θα ενιωθε ακριβως τα ιδια ακομα κι αν ειχε χρειαστει να ξανακανει καισαρικη.”

Η Ν.Μ. Ταξιδεψε απο την Κρητη στην Αθηνα για 2 μηνες και γεννησε στις 41 εβδομαδες με καισαρικη , αυτη τη φορα ομως με φυσικη εναρξη του τοκετου. Εχοντας την πληρη στηριξη των δικων της και την κορη της μαζι εμεινε σε φιλικο σπιτι ευτυχως χωρις οικονομικη επιβαρυνση. Νιωθει την εμπειρια της υπεροχη και λυτρωτικη και γεματη σεβασμο.

Η Αννα Κυριτση εφυγε με το παιδι της, 10 μερες πριν την πιθανη ημερομηνια τοκετου της (δηλ στις 38+4) απο το Μαννα Κορινθιας κι εμεινε στην Αθηνα στο πατρικο της. Κατα την εγκυμοσυνη της την παρακολουθουσε ο γιατρος στην Αθηνα. Αποφασισε να γεννησει φυσιολογικα, γιατι “ηθελε να ζησει την εμπειρια αυτη που της στερησαν χωρις λογο την πρωτη φορα.” Και το εκανε με τη βοηθεια του γιατρου και της μαιας της ,έχοντας η ιδια “ενεργο ρολο , χωρις να ειναι δεμενη στο χειρουργικο τραπεζι οπως την πρωτη φορα

Η Τζανετεα Μαρια εφυγε 2 εβδομαδες πριν τον τοκετο απο την Καλαματα, οπου δεν εβρισκε κανεναν γιατρο να υποστηριζει το VBAC και πηγε στην Αθηνα μαζι με την οικογενεια της. Η πρωτη γιατρος της ειχε αρνητικη γνωμη και θελησε να την αποτρεψει , ενω ο γιατρος που την παρακολουθουσε στην Καλαματα κατα την εγκυμοσυνη προσπαθησε να την τρομοκρατησει. Επελεξε το vbac γιατι “χρωστουσε στο σωμα της μια δικαιωση απο την αναιτια καισαρικη της” και τελικα εζησε μια απο τις πιο εντυπωσιακες εμπειριες της που νιωθει σαν Αναγεννηση.

Η Βασια Γκοντζου εφυγε απο τα Γιαννενα για 1, 5 μερα και γεννησε στις 39+1 στη Θεσσαλονίκη. Στα Γιαννενα ειχε βρει εναν γιατρο που δηλωνει πως κανει vbac ο οποιος ομως προδωθηκε ηδη σε συζητηση τους, ενω η γιατρος που την παρακολουθουσε δεν εβρισκε το λογο να κανει κατι τετοιο, παροτι εχει κανει vbac στο παρελθον.(!) Τελικα “πληρωσε” 2000 ευρω για να μπορεσει να ζησει το ονειρο της - αν και με καποιες παρεμβασεις που δεχτηκε ομως με δικη της ευθυνη. Καταφερε να σβησει τις τυψεις της για την ταλαιπωρια που περασε το πρωτο της παιδι στη γεννα και το θηλασμο και να αποδειξει πως ο φυσιολογικος τοκετος ειναι εφικτος , ακομα και με τραυματισμενη μητρα.

Η Μ.Μ. Πηγαινο-ερχεται Αθηνα-Καλαματα για να την παρακολυθει ο γιατρος της. Στην Καλαματα ο γιατρος “θα το επαιρνε στις 38” ενω επρεπε ασυζητητί να σταματησει τον θηλασμο του παιδιου της αμεσα . Ενας αλλος γιατρος στην Αθηνα την καθησυχασε να μη φοβαται την καισαρικη και της υποσχεθηκε “ενα χειρουργειο αλλο πραγμα”. Παρα το κοστος και τον φοβο των δικων της θα το προσπαθησει ως το τελος , καθως θεωρει πως το VBAC ειναι μια φυσιολογικη επιλογη. Της ευχομαι να το ζησει οπως ακριβως επιθυμει και σε λιγο καιρο να φιλοξενησουμε την ιστορια της!



Καποια απο τα μηνυματα που θα ηθελαν να μας στειλουν :

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ,εμπιστευτειτε την φυση σας, το παιδι σας, το σωμα σας, βρειτε ενα team που πραγματικα θα σας σεβαστει.Ειναι Η δικη σας γεννα, η γεννηση του παιδιου σας και εχετε το δικαιωμα να διεκδικεισετε το καλυτερο....μην το αφηνετε στην τυχη! Μην κλεινετε τα ματια και τα αυτια απο την ενημερωση!!Καλη επιτυχια”
Εφη Αραβανη

Θα ηθελα να πω στις μελλουσες μανουλες πως πρεπει να ακουσουν το σωμα τους κ το μωρο τους! Οταν για κατι που θα ακουσουν δεν ειναι σιγουρες τοτε να ακουν το ενστικτο τους,ειναι αλανθαστο! Να μην επηρεαζονται απο το περιβαλλον τους,να κλεισουν τα αυτια τους κ ολα θα πανε καλα! “

Φουτάκογλου Μαρία


Σε όλες εκείνες τις γυναίκες που θα διαβάσουν αυτό το κείμενο έχω να πω ότι πάνω από όλα είναι η θέληση και η προσπάθεια.. Πότε δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει ένας τοκετός σημασία εχει να έχουμε μια υποστηρικτικη ομάδα που ξέρουμε ότι θα σεβαστούν τα θελω, το σωμα μας και την προσπάθεια μας..”
Οικονόμου Βασιλική!!

Να μη φοβούνται την απόσταση, το βραδυ που ταξίδευα το αυτοκίνητο η χαλαρή μουσική κ τα πονακια με έκαναν και αισθάνθηκα χαλαρή ευτυχισμένη κ μου δόθηκε χρόνος να πιστέψω οτι ολο αυτο ειναι αληθινό κ οτι έφτασε η ωρα. Να το τολμήσουν το χρωστάνε στον εαυτό τους κ στο παιδι τους.”
Δ.Κ

Να πιστέψουν στο όνειρό τους και να το κυνηγήσουν όσο μπορούν. Αξίζει κάθε στιγμή (ακόμα κι αν καταλήξει σε cbac)”
Ν.Μ

Να συγχωρουν τον εαυτό τους για τα λάθη τους και να ξεκινούν από την αρχή . μεθοδο προγραματισμο και αποφασιστικοτητα. μακριά από ανθρώπους που δεν μας υποστηρίζουν. διωξτε τους 10 κρατηστε τους δυο. πχ. εγω στην μανα μου ουτε που το είχα συζητησει για να μην με μπλοκάρει. μετα τον φ.τ. ξεκινησα το ταξίδι της μητρότητας χαλαρη ενω στο πρώτο ειχα μπλοκαρισμενα συναισθήματα για μηνες... και κατι τελευταίο. .. Επειδή μια αντε δυο φορές γενναμε....θα πήγαινα Αθήνα με ή χωρίς τον σύζυγο. ήμουν τυχερή που ήθελε οτι ήθελα. .. Καλή τύχη και επιτυχία σε όλες!”
Περσεφονη Λιαπακη

Θα ήθελα να τους πω να εμπιστευτούν το σώμα τους και τη φύση. Όλες είμαστε ικανές να γεννήσουμε τα παιδιά μας και μας αξίζει να έχουμε κοντά μας επαγγελματίες υγείας που θα σεβαστούν την ιερή διαδικασία του τοκετού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να στερήσει από εμάς και τα παιδιά μας τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού. Μακάρι να το καταλάβαιναν αυτό οι πρωτότοκες, να μην χρειαστεί να φάμε πρώτα το μαχαίρι για να συνειδητοποιήσουμε την τραγικότητα του συστήματος των καισαρικών....”
Άννα Κυρίτση

Να φροντισουν ολες οι γυναικες να ενημερωνονται, να πιστευουν στο σωμα τους και να ακουν την φυση τους!”
Τζανετεα Μαρια

Θα τους έλεγα να πιστέψουν στον εαυτό τους, να ενημερωθούν και να διεκδικήσουν τον τοκετό που θέλουν!”
Βασια Γκοντζου


Θα ήθελα να πω πως η εγκυμοσύνη αλλά και ο τοκετός είναι ένα σπουδαίο ταξίδι... Η μητρότητα είναι ο πιο σημαντικός προορισμός για μια γυναίκα και η γυναίκα είναι φτιαγμένη από την φύση της για αυτή... Μας αξίζει σεβασμός, μας αξίζει κατανόηση.... Ενημερωθείτε, αμφισβήτηση και τέλος διεκδικηστε το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας... Ο γιατρός ή η Μαια που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι συνοδοιποροι και συμμαχοι σε αυτό το ταξίδι.. Μην συμβιβαζεστε με τίποτα λιγότερο από το όνειρο σας.... Εύχομαι πολλές καλές εγκυμοσύνες, υπεροχους τοκετους και υγιή μωρά και μανούλες...”
Μ.Μ.


Τα κοριτσια αυτα και αρκετα ακομα σταθηκαν τυχερα εχοντας τη δυνατοτητα να παρακαμψουν τη μη-επιλογη που (δε) τους δινοταν και να διεκδικησουν τα αυτονόητα. Τι γινεται ομως με την πλειοψηφια των γυναικων που επιθυμουν Φυσιολογικο Τοκετο μετα απο Καισαρικη , δε μενουν στην Αθηνα ή τη Θεσσαλονίκη και δεν εχουν την οικονομικη ευχέρεια να πάνε ως εκει για αρκετες μερες στο τελος της εγκυμοσυνης τους? Την ωρα που στο εξωτερικο δεν συζητιεται καν το θεμα της επαναληπτικης καισαρικης απλα και μονο επειδη υπαρχει προηγηθεισα , εδω μετραμε τους γιατρους που το υποστηριζουν και το γνωριζουν στα δαχτυλα. 


Εκατονταδες γυναικες οδηγουνται ξανα στο νοσοκομειο και υποβαλονται αδικα σε ενα σοβαροτατο χειρουργειο με κινδυνους για την υγεια τους και των παιδιων τους, ενω τα μωρα τους χωρις να παρουσιαζουν καποιο προβλημα αρπαζονται βιαια απο την μητρα τους πριν ολοκληρωσουν την αναπτυξη τους και χωρις να εχει στειλει ο οργανισμος τους το μηνυμα οτι ειναι ετοιμος να μεταβει στην εξωμητρια ζωη. Το αποτελεσμα αυτης της νοοτροπιας γιγαντωνεται καθημερινα μπροστα μας με ολο και περισσοτερα νεογνα να αποχωριζονται τη μαμα τους για να νοσηλευτουν, να δυσκολευονται να θηλασουν και τελικα να ζουν μια ζωη αγκαζε με αλλεργιες, αναπνευστικα προβληματα, διαβητη και πολλα ακομα.


Εσεις εχετε επιλογη οσον αφορα τον τροπο που θελετε να βιωσετε τη σημαντικοτερη στιγμη της ζωης σας..? Σκεφτειτε το..




Ευχαριστω πολυ ολες τις κοπελες για το μοιρασμα ψυχης
Μιρελλα Μανεση



2 σχόλια:

Δέσποινα κατσούλα είπε...

Υπέροχο!!μπραβο για τη πρωτοβουλία!!

Ανώνυμος είπε...

Να κάνω μία μικρή διόρθωση. Έχουν πραγματοποιηθεί vbac στο δημόσιο νοσοκομείο Χανίων