Νέα Οδηγία: Η Καισαρική Τομή Δεν Είναι η Καλύτερη Επιλογή για τους Ισχιακούς τοκετούς

Οι γιατροί δεν θα πρέπει να επιλέγουν πλέον αυτόματα να εκτελέσουν καισαρική τομή στην περίπτωση ισχιακού τοκετού, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές από την Εταιρεία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά.
Κυκλοφόρησε προσφατα οτι οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν απάντηση σε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να γεννήσουν κολπικά τα μωρά που μπαίνουν στο κανάλι γέννησης με τους γλουτούς ή τα πόδια πρώτα. (Κανονικά, το βρέφος κατεβαίνει με το κεφάλι πρώτα.)

"Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται απογοητευμένες όταν δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει εκπαιδευτεί για να βοηθήσει στον κολπικό τοκετό επι ισχιακής προβολής," προσθέτει.

Ως αποτέλεσμα, πολλές ιατρικές σχολές έχουν σταματήσει την κατάρτιση των γιατρών τους στον  ισχιακό τοκετό.

Το πρόβλημα τώρα, σύμφωνα με τον Δρ Lalonde, είναι ότι υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη των γιατρών για να διδάξουν και να εκτελέσουν αυτούς τους τοκετούς.

«Ο βασικός στόχος μας είναι να προσφέρουμε επιλογή στις γυναίκες», δήλωσε ο André Lalonde, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της SOGC. (Εταιρεία Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Καναδά)

«Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε η Robin Guy, συν-ιδρυτρια του συνασπισμού.

"Είχα οδηγηθεί σε μια αχρείαστη και ανεπιθύμητη καισαρική επειδή ο γυναικολόγος που είχα δεν έχει την εμπειρία του ισχιακού τοκετού" είπε η κα Guy.

"Η εκπαίδευση των γυναικών είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, διότι διαρκεί περισσότερο από μία απλή αλλαγή στην κατευθυντήρια γραμμή», είπε.

Η ισχιακη προβολή συμβαίνει στο 3-4 τοις εκατό των εγκύων γυναικών που φτάνουν την προθεσμία τους. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 11.000 έως 14.500 τοκετούς με ισχιακή προβολή κάθε χρόνο στον Καναδά.
Η νέα απόφαση να προσφέρουν κολπικό τοκετό με ισχιακή προβολή ευθυγραμμίζεται με την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού από την SOGC - αυθόρμητος τοκετός, που ακολουθείται από έξοδο του μωρού που δεν είναι επικουρείται από λαβίδες, αναρροφητήρα κενού (βεντούζα) ή καισαρική τομή. Τον Δεκέμβριο του 2008, η SOGC κυκλοφορήσε μια δήλωση πολιτικής που περιελάμβανε τη σύστασή της για την ανάπτυξη των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για πρακτική στον φυσιολογικό τοκετό

"Ο ασφαλέστερος τρόπος τοκετού υπήρξε πάντα ο φυσιολογικός", δήλωσε ο Δρ Lalonde.

«Η κολπική γέννηση είναι η προτιμώμενη μέθοδος για ένα μωρό, επειδή η καισαρική έχει από μόνη της επιπλοκές."


"Υπάρχει η ιδέα, εκεί έξω στο κοινό, μερικές φορές ,ότι η καισαρική τομή σήμερα με τη σύγχρονη αναισθησία και τα σύγχρονα νοσοκομεία είναι τόσο ασφαλής όσο μια φυσιολογική γέννα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτσι," είπε ο Δρ Lalonde.

"Είναι γενική αρχή στην ιατρική να μην θεωρείται η καισαρική τομή ασήμαντη."

Από το 2000, οι καισαρικές τομές ήταν η προτιμώμενη μέθοδος τοκετού των ισχιακών γεννήσεων. Οι μελέτες υποδήλωναν ότι ισχιακοί τοκετοί συσχετίστηκαν με αυξημένο ποσοστό επιπλοκών όταν πραγματοποιούνταν κολπικά.

Με την κυκλοφορία των νέων κατευθυντήριων γραμμών, η SOGC θα ξεκινήσει ένα πανεθνικό πρόγραμμα κατάρτισης για να εξασφαλιστεί ότι οι γιατροί θα είναι επαρκώς προετοιμασμένοι για να προσφέρουν τον κολπικό τοκετό επί ισχιακής προβολής.

Η νέα προσέγγιση είχε ζητηθεί από την επανεκτίμηση των προηγούμενων δοκιμών. Φαίνεται τώρα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στα ποσοστά επιπλοκών μεταξύ του κόλποικού τοκετού και της καισαρικής τομής στην περίπτωση των γεννήσεων με ισχιακή προβολή.

Το νέο της αλλαγής είναι όφελος για το Συνασπισμό της Οττάβας-βασίζεται στους ισχιακούς τοκετούς

Η κα Guy ξεκίνησε την ομάδα μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της, το φθινόπωρο του 2006 .Παρά το γεγονός ότι είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί στο σπίτι με μια μαία, η κυρία Guy γέννησε την κόρη της στο νοσοκομείο, λόγω της ισχιακής θέσης του μωρού.

Ο στόχος της συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες ξέρουν τι επιλογές τους, όταν πρόκειται για ισχιακή γέννηση. Η κα Guy πιστεύει ότι πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι η κολπική γεννήση ισχιακού μωρού είναι ακόμη δυνατή.

Η SOGC τονίζει ότι, λόγω των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν, πολλοί τοκετοί ισχιακών μωρών θα εξακολουθούν να απαιτούν καισαρική τομή.
  
Η καισαρική τομή, στην οποία η τομη γίνεται μέσω της κοιλιάς και της μήτρας της μητέρας για να βγεί το μωρό, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας και μολύνσεων και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Η SOGC πιστεύει ότι αν μια γυναίκα είναι καλά προετοιμασμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει την έμφυτη ικανότητα να γεννήσει κολπικά.

Το εθνικό μέσο όρο καισαρικών τομών στον Καναδά είναι 25 τοις εκατό.


Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2000, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι o προγραμματισμένος κολπικός τοκετός επι ισχιακής προβολής συνδέεται με υψηλούς νεογνικούς κινδύνους. Επειδή οι ​​μαιευτικές πρακτικές σε αυτή τη μελέτη διέφεραν από εκείνες των χώρων όπου ο προγραμματισμένος κολπικός τοκετός εξακολουθεί να είναι κοινός, πραγματοποιήθηκε μια προοπτική μελέτη παρατήρησης ώστε να περιγράφτούν τα νεογνικά αποτέλεσματα, σύμφωνα με τον προγραμματισμένο τρόπο τοκετού για τους ισχιακούς τοκετούς στην Γαλλία και το Βέλγιο.
Το αποτέλεσμα: Σε χώρους όπου ο προγραμματισμένος κολπικός τοκετός είναι κοινή πρακτική και όταν πληρούνται αυστηρά κριτήρια πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού,τότε ο προγραμματισμένος κολπικός τοκετός σε μονήρη έμβρυα επί ισχιακής προβολής (at term) παραμένει μια ασφαλής επιλογή που μπορεί να προσφερθεί στις γυναίκες.

Πηγη: INSERM U149, Epidemiological Research Unit on Perinatal Health and Women's Health, Université Pierre et Marie Curie Paris VI, Hôpital Tenon, France.




Συλλογη πληροφοριών-Μεταφραση: Μιρέλλα Μάνεση

5 σχόλια:

Dr_House είπε...

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ένωσης μαιευτήρων του Καναδά, αφορούν τους μαιευτήρες του ΚΑΝΑΔΑ, και όχι όλου του κόσμου.
Για τις κατευθυντήριες οδηγίες των δύο παγκόσμιων κέντρων αναφοράς, του Βασιλικού κολλεγίου και του Αμερικανικού κολλεγίου μαιευτήρων γυναικολόγων, ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ...

Unknown είπε...

Γιατί δε μας αφορά?
Η ενημέρωση πρέπει να είναι αντικειμενικη και να βασιζεται στη διασταύρωση διαφορετικών πηγών

Unknown είπε...

παντως επειδη ειχα αυτην την απορια σε ιατρικη ομαδα και πηρα την εξης απαντηση:

-μου εξηγει καποιος πως λειτουργει το συτημα των κατευθυντηριων οδηγιων? πχ ο SOGC που εβγαλε το παρακατω πορισμα εχει 'δικαιοδοσια' στον καναδα ? η απαξ και βγηκε ισχυει παντου

-Μιρέλλα , οι κατευθυντήριες κλινικές οδηγίες βασίζονται στη συστηματική ανασκόπηση όλων των έγκυρων δημοσιευμένων ερευνητικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψιν την επιστημονική ισχύ τους. Κατά συνέπεια, έχουν οικουμενική αξία, αν και η "νομική" τους βαρύτητα περιορίζεται στη χώρα έκδοσής τους


τελικα με μπερδεψατε...

Dr_House είπε...

Ήταν ελαφρώς ειρωνικό το σχόλιό μου, ασφαλώς και μας αφορά για τα δύο κέντρα αναφοράς που προανέφερα, αν και δεν είναι δεσμευτικές οι κατευθυντήριες οδηγίες, γιατί είναι απλά "συμβουλές" καλής πρακτικής, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Ο καθύλην αρμόδιος να αποφασίσει το είδος του τοκετού είναι ο εκάστοτε μαιευτήρας σε συνεργασία με την μέλλουσα μητέρα.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές ούτε νομικά, ούτε ιατρικά. Κι αυτό γιατί για να γίνουν προτιμώμενη πρακτική παγκοσμίως, δεν αρκεί ένα δείγμα 2000 ατόμων (όπως αυτό της συγκεκριμένης έρευνας) για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνει πάγια πρακτική παγκοσμίως.

Unknown είπε...

ειρωνικο ως προς ποιον? προς τον SOGC ?
ηταν λιγο ατοπη η χρηση ειρωνιας μου φαινεται...
Ισως θεωρησες οτι ειναι προσωπικη αποψη της αρθρογραφου? Προκειται περι μεταφρασης και η πηγη ναφερεται στο τελος.
Τα αρθρα που περιεχουν προσωπικες αποψεις και οχι διεθνεις οδηγιες η πηγες βρισκονται στην κατηγορια 'αποψη μου'
Κατα τα αλλα συμφωνουμε απολυτα

να διορθωσω μονο οτι το δειγμα της ερευνας ηταν 8105 γυναικες. Το 2000 ηταν το ετος δημοσιευσης στο πρωτο κειμενο